DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR
DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR, a európai integrációs ügyek bizottságának előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az európai integrációs ügyek bizottsága 1997. szeptember 17-én tárgyalta az agrárgazdaságról szóló törvényjavaslatot. A bizottságban a tárgyalás során négy kérdéskör, négy kritikai észrevétel körül alakult ki vita.
Az első kérdéskör: helyes-e a GDP növekedéséhez kötni az agrártámogatás mértékének növekedését, és mindezt az 1998. évi alapról mint bázisról indítani. A vitában elhangzottak szerint ez olyan pozitív diszkriminációt eredményezhet, amely más ágazatoknak is felkeltheti az érdeklődését, és esetleg alkotmányossági kérdéseket is felvet. Másrészt felvetődött, hogy nem kellene-e azt megmondani, hogy mekkora a minimálisan, illetve a maximálisan felhasználható összeg. Könnyen előfordulhat, hogy a helyzet változásával, az idő múlásával a meghatározott összegnél többre, illetőleg kevesebbre lenne szükség.
A második kérdéskörben felmerült, hogy amennyiben egzaktul meg akarja határozni a törvénytervezet a támogatások összegét több évre előre, tehát indexálni akar, akkor miért ne lehetne kísérletet tenni arra, hogy külön intézkedne a tervezet a mi reménybeli európai uniós tagságunkat megelőző időszakra, és intézkedne a későbbiekről is annak függvényében, hogy milyen mértékű támogatást kapunk majd az uniótól, vagy ezt egy későbbi módosítást kilátásba helyezve oldaná meg.
A harmadik kérdéskörben a vitában elhangzott, hogy amennyiben konkrétan meghatározza a tervezet az agrártámogatások mértékét, akkor ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy megcsináljuk a költségvetés, az agrárköltségvetés egy részét előre, esetleg több évvel előre.
A negyedik kérdéskörben az merült fel, hogy megfelelő-e a törvényi forma. Az eddigi gyakorlat ugyanis azt mutatta, hogy a szándékok világos kifejtése, a végrehajtás feltételeinek pontos meghatározása nélkül inkább országgyűlési határozati formában szokott megjelenni. Az illetékes miniszter évenkénti beszámoltatása pedig nem csak törvényi előírással valósítható meg.
Egyebekben a bizottság a törvénytervezetet szükségesnek, időszerűnek és európai uniós csatlakozásunk szempontjából is megfelelőnek találta.
(11.40)
A bizottság többségi szavazással, 3 tartózkodás mellett a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem