DR. FAZAKAS SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Képviselő úr a színesfém-felvásárlással kapcsolatban intézett kérdést hozzám és így az egész társadalomhoz, mivel ezek begyűjtésénél számos visszásságot tapasztalt.
Engedje meg, hogy ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztassam. A hulladékkereskedelem liberalizálását követően - a szociális helyzet romlásával párhuzamosan -, a rendelkezések figyelmen kívül hagyása, sőt megszegése miatt viszonylag sok szabálysértést, esetenként bűncselekményt jeleztek az ellenőrző és bűnüldöző szervek. Ezért 1991 óta több alkalommal szigorítottuk a hulladékok kereskedelmével kapcsolatos előírásokat. A tárca legutóbb úgy intézkedett, hogy hulladékforgalmazással kapcsolatos belkereskedelmi tevékenységet csak az a gazdálkodó folytathat, aki meghatározott tárgyi, technikai és személyi feltételrendszerrel rendelkezik, és az erről szóló dokumentumok csatolásával kéri a hulladékkereskedői nyilvántartásba történő vételét.
A rendelkezés leglényegesebb része, hogy a begyűjtőnek, forgalmazónak igazolnia kell a hulladék eredetét és erről nyilvántartást kell vezetnie. További szigorítás, hogy a hulladékkereskedő működésének feltétele az üzlet helye szerinti település jegyzője által kiadott működési engedély. Azoknál a hulladékkereskedőknél, akik a jogszabályok megsértésével végzik tevékenységüket, a jegyző bezárathatja az üzletet.
Az említett szigorú szabályozások jogi oldalról biztosítják, hogy a hulladékgyűjtés, -átvétel és -kereskedelem legális keretek között valósuljon meg. Amennyiben a hulladékgyűjtők eltulajdonítással szerzik meg a hulladékot, az a jogszabályok megsértését jelenti, és büntetőeljárást von maga után.
Megítélésem szerint az IKIM jogalkotási szinten minden lehetőséget kihasznált az illegális hulladékkereskedelem megakadályozására. A hulladékok eltulajdonítása és illegális begyűjtése bűncselekmény, ezért folyamatosan szorgalmazzuk, hogy valamennyi ellenőrzésre jogosult hatóság rendszeresen vizsgálja a hulladékkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(16.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem