DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönettel veszem a Háztól ezt a nagy ovációt. Örülök neki, hogy egyforma a véleményünk, hogy egy ilyen jó, jelentős, közjót szolgáló Fidesz-kereszténydemokrata szövetséget ilyen ovációval fogad a parlament. Megint köszönöm. (Taps.)
Tisztelt Államtitkár Úr! Hogy rátérjek a tárgyra: az önkormányzatok már sokszor jelezték, hogy a központi költségvetés, ellentétben az önkormányzati törvénnyel - amely kimondja, hogy új önkormányzati feladat előírása esetén biztosítani kell a feladatellátáshoz szükséges központi forrást - nem vagy csak töredékében biztosítja a forrásokat.
A tiltakozás ellenére a jól bevált gyakorlat tovább folytatódik, de úgy tűnik, hogy a Belügyminisztérium olyan új módszert dolgozott ki, amellyel törvénysértés nélkül tud feladatokat felhalmozni az önkormányzatoknál. Az elgondolás lényege az, hogy a feladatok ellátásáért felelős szerv megnevezése nem az önkormányzat, hanem a jegyző lesz, aki a hatályos szabályozás értelmében nem tekinthető az önkormányzat mint jogi személy szervének.
Áttekintve a hatályos törvényeket, törvénymódosításokat és alacsony rendű jogszabályokat megállapítható, hogy összességében jelenleg legalább 900 feladatot nevesítenek a jegyző számára. Valamennyi hatáskör nevesítésére, sajnos, tíz interpelláció előadására rendelkezésre álló idő sem lenne elegendő. Elhangozhat az, hogy a jegyző nem egy személyben látja el feladatait, hanem a polgármesteri hivatalban dolgozó ügyintézők útján, de a kijelentés nyilvánvaló igazsága mellett meg kell állapítani azt is, hogy a feladatok megfelelő színvonalú és az államigazgatási szabályoknak megfelelő ellátásához szükség lenne a források biztosítására, amelyre - a jelenlegi költségvetés-tervezetben is látható - nincs mód.
A felsorolt tényezők jelentősen megnövelik az önkormányzatok működési kiadásait, anélkül azonban, hogy a központi költségvetés köteles lenne az előírt feladatokhoz forrásokat biztosítani.
Államtitkár Úr! A következő kérdéseket szeretném feltenni:
Miért nézi tétlenül, sőt, segíti elő a Belügyminisztérium az önkormányzatok gazdasági ellehetetlenítését? A jegyző feladat- és hatáskörének folyamatos és drasztikus növelése mellett milyen technikákat dolgozott még ki a Belügyminisztérium az önkormányzati törvény megkerülése érdekében? És miután törvénytervezetek készültek már az önkormányzati törvény módosítására, ezek a technikák nem kerülnek bele, szeretném kérni államtitkár úr előrejelzését, hogy milyen újabb védekezési mechanizmusokat kell az önkormányzatoknak az ilyen törvénykijátszó módszerek ellen kifejleszteni.
Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem