VARGA JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

VARGA JÓZSEF
VARGA JÓZSEF, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési és pénzügyi bizottság '97. szeptember 17-ei ülésén tárgyalta meg az 1996. évi költségvetés végrehajtásáról beterjesztett törvényjavaslatot. A meglehetősen terjedelmes anyag elemzéséhez jó segítséget nyújtott az ÁSZ által elkészített részletes jelentés is.
Örömmel állapíthattuk meg, hogy a korábbi években tárgyalt előterjesztésekhez képest az Állami Számvevőszék is jóval kevesebb oldalon sorolt fel restanciákat, észrevételeket. Nyikos alelnök úr iménti hozzászólásából is megtudtuk, hogy a restanciák az Országgyűléshez történő benyújtásig még tovább csökkentek. Az ÁSZ ezeket a változásokat, mint ahogy az alelnök úr is említette, már nem tudta átvezetni, ezeket külön ajánljuk képviselőtársaink figyelmébe. A szóbeli előterjesztésre Nagy Zoltán úr is kitért a bizottsági ülésünkön. Ezek a szóbeli előterjesztések igyekeztek bemutatni azokat a szakmai vitapontokat, amelyek megtárgyalása ennek a beszámolónak a színvonalát is tovább javíthatja.
Az államkincstári rendszer bevezetésének első éve már szép sikereket hozott, de nem volt mentes a kezdeti bizonytalankodástól sem. Ma már tudhatjuk, hogy a rendszer továbbfejlesztése érdekében több intézkedés született, ami a megbízhatóbb, ellenőrizhetőbb működést szolgálja. Ezek között vannak olyanok, amelyeket a '96-ról szóló beszámoló még nem említhetett. Erre utalt az ÁSZ képviselője, amikor kijelentette, hogy a kincstár működik, tavaly kezdte meg működését, és ez évben elkezd jobban működni. Az ÁSZ képviselője elismerően szólt a Pénzügyminisztérium törekvéseiről, együttműködési készségéről, ezt itt most az alelnök úr ismét megerősítette.
Az elhangzott szóbeli kiegészítések is hozzájárultak ahhoz, hogy bizottságunk általam is nagyon tisztelt elnöke, dr. Kádár Béla úr azzal adhatta át a képviselőknek a szót, hogy ez itt a sikerek napja, vagy legalábbis alkalom a sikerünneplésre. Ehelyett azonban a kormánypárti képviselők is inkább azt tudakolták, hogy az ÁSZ által meghatározott feladatok megoldása milyen stádiumban van. A helyettes államtitkár mintegy féltucatnyi ügyben mondta el, hogy az időközben meghozott döntésekkel hogyan segítik elő a pontosabb, megbízhatóbb működést és a beszámolót. Mindezek jól szolgálhatják azt a képviselői elvárást, hogy áttekinthető, világos képeket kapjunk a közpénzek felhasználásáról, ugyanakkor esélyt ad arra, hogy az Állami Számvevőszék jól felkészült, éles szemű munkatársai a hiányosságok felemlítése nélkül mondhassák majd el azt, ami most is elhangzott: a beszámoló több fokozattal jobb, mint az előző éveké volt.
A formai kérdések mellett természetesen meghatározóak a beszámoló tartalmi kérdései. Hosszú évek óta ez az első olyan beszámoló, amely azt tükrözi, hogy a magyar állampolgárok munkája, tűrőképessége és áldozatvállalása eredményre vezethet. Jelentősen csökkent az államháztartás hiánya, amelyben a központi költségvetés járt az élen. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy csökkent a GDP-hez viszonyított jövedelemcentralizáció, csökkentek a kiadások. A költségvetés elsődleges egyenlege 4,4 százalékos szufficitet mutat, ez '94-ben még 2,7 százalékos deficit volt, Ez nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy az adósságállomány a GDP '94. évi 85,9 százalékáról '96 végére 74,1 százalékra csökkent.
A költségvetés pozitív alakulása nemcsak a nemzetközi pénzügyi megítélésünket javította, hanem jelentősen hozzájárult a magas belföldi kamatok csökkentéséhez, a folyó fizetési mérleg nagy mértékű javításához. Az elért eredmények stabil alapot jelentenek a meginduló gazdasági növekedéshez, mert kedvező hatást gyakorolnak a vállalkozások jövedelmezőségére. A korábbi egyensúlyi gondok mindezek alapján kezelhetővé váltak, a kialakított, alkalmazott monetáris politika a gazdasági növekedés mellett jól szolgálja az infláció csillapítását is.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottság tagjai, megismerve a '96. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót, annak számvevőszéki vizsgálatáról készült jelentést, azokat a szóbeli kiegészítésekkel együtt megvitatta, és úgy határozott, hogy támogatja az általános vitára bocsátást. A döntést 17 kormánypárti képviselő egyhangúlag támogatta, 3 ellenzéki képviselőtársunk tartózkodott, ami költségvetési ügyekben inkább elismerést, mintsem elmarasztalást jelent.
Mindezek alapján javasolom tisztelt képviselőtársaimnak, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot vitassuk meg, majd fogadjuk el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem