SOÓS KÁROLY ATTILA

Teljes szövegű keresés

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA, a számvevőszéki bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A számvevőszéki bizottság a zárszámadást és az ahhoz kapcsolódó ÁSZ-jelentést megtárgyalta, és a zárszámadást 9 szavazattal - a jelen lévő két ellenzéki képviselő ellenszavazata mellett - általános vitára alkalmasnak találta.
A Számvevőszék jelentését is figyelembe véve a bizottság megállapította, hogy a zárszámadásban és a hozzákapcsolódó jelentésben nincs semmiféle korrupciós, visszaélési jelenségre utaló jel, ezért jó lelkiismerettel támogathatjuk ennek a zárszámadásnak az országgyűlési tárgyalását és majdan a jóváhagyását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a zárszámadásban nincsenek problémák, és ezzel kapcsolatban talán szükség van egy kis magyarázatra.
Tisztelt Országgyűlés! Itt van mellettem ez a zárszámadás (Kezét ráteszi a mellette lévő kötetekre.), ez a sok kötet, pontosan öt kötet, és látható, hogy nem túl vékony kötetek. Egyre inkább azt az alaposságot várjuk el a zárszámadásban a Pénzügyminisztériumtól meg a kormánytól, amely nyugati országokban jellemző a zárszámadás elkészítésére. Ugyanakkor a nyugati kormányoknak - eltérően a mi kormányunktól - rendelkezésére áll egyfelől egy évtizedek alatt kialakított, jó államháztartási információs rendszer, másfelől két-három év - ennyi idő alatt szoktak egy zárszámadást elkészíteni a nyugati országokban. Nálunk az információs rendszer kiépítése folyik, és mint hallottuk - ahogyan a bizottságban is megállapításra került -, jelentős sikernek tekinthető az, hogy egy év alatt így sikerült kialakítani a kincstárat, ahogy működik, minden gondjával együtt, amit egy év alatt megoldani nem lehetett; ugyanakkor az előrehaladás persze nem olyan gyors, mint amilyen elvileg lehetne, ha erre több pénz és egyéb eszköz állna rendelkezésre. Azt pedig majd meg kell fontolni, hogy várhatunk-e nyolc hónap alatt egy olyan részletességű és alaposságú zárszámadást a magyar kormánytól, amilyet más kormányoktól, mondom, két-három év alatt szoktak elvárni. Valószínűleg ez nem várható, és egyszer majd meg kell változtatni ezt a határidőt.
Amíg azonban nem döntünk így, addig mindig föl fognak vetődni különféle problémák a zárszámadás körül, és ezek nagyrészt olyan természetűek, amelyek megtárgyalására éppen a számvevőszéki bizottság hivatott. Például bizonyos törvényi kötelezettségek teljesítésére az előírt módon egyszerűen nincs lehetőség. Ilyen, hogy a költségvetési hiány finanszírozásának mérlegeit az előírt bontásban közölje a zárszámadás. Ezt nem tudták megtenni, ehhez sem az idő nem volt elegendő, sem a rendszeresen és folyamatosan fejlesztett információs rendszer egyelőre nem ad lehetőséget. Ez rendkívül sajnálatos, ezen - az előbb elmondott módon - az információs rendszer további fejlesztésével segíteni kell.
Ezek és más hasonló problémák valóban problémák, a kormánypárti képviselők is elismerik, hogy problémák, de azt is hangsúlyozni kell persze, hogy itt nem az adófizetők pénzének rossz fölhasználásáról van szó, hanem például arról, hogy bizonyos adatok helyszíni ellenőrzés során rendelkezésre állnának, de nincs olyan információs rendszer, amellyel a rövid idő alatt, amely rendelkezésre áll, a Pénzügyminisztérium fel tudja őket összesíteni, és bele tudja írni ebbe az egyébként így is nagyon hosszú és bonyolult dokumentumba.
(A jegyzői széket dr. Kávássy Sándor foglalja el.)
Viszonylag hosszas vitát váltott még ki a számvevőszéki bizottságban a sterilizálás kérdése; sterilizálás tehát magyarán az, hogy a Magyar Nemzeti Bank, vagy mint a számvevőszéki jelentésben megállapítjuk, részben a költségvetés is értékpapírok eladásával kivonja a túlzott likviditást, túlzott pénzbőséget a forgalomból, hogy az inflációt lassítsa. Először is megállapításra került az, hogy az infláció lassítása sikeres volt, decembertől decemberig számítva - tehát '96 decemberéig - mintegy 10 százalékponttal csökkent az infláció. Másodszor megállapításra került az, hogy ebből az állami költségvetést veszteség semmiképp sem érhette. Csak akkor érhette volna, ha vagy túlzott mértékben bocsátanak ki állampapírokat - ilyen állítást senki nem fogalmazott meg -, vagy ha túlzottan magas kamatokkal bocsátottak volna ki értékpapírokat - ilyen állítást sem fogalmazott meg senki.
Végül - és igyekszem befejezni, legfeljebb 10 másodperc késéssel - még azt is megállapította a bizottság, hogy egyfelől ugyan szükséges, hogy pontos beszámoló készüljön a sterilizáció költségeiről, hatásáról s a többiről, másfelől a körülmények olyanok, és mindig is olyanok lesznek, hogy ennek a pontos tervezhetősége rendkívül nehéz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez kamatok különbözeteitől, a sterilizáció mértékétől, rendkívül változó nagyságoktól függ. (Az elnök egy pillanatra kikapcsolja a szónok mikrofonját.) Tehát az az elvárás, hogy ez tervezve legyen, nem tekinthető teljesen reálisnak; a beszámolás nagyobb részletességét a mi bizottságunk is elvárja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem