DR. SALAMON LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Torgyán képviselő úr a népszavazással kapcsolatos felszólalásomat illetően támogatásáról biztosított. Őszintén sajnálom, hogy - amiről legalábbis észrevételt kívánok tenni: a közös listákkal kapcsolatos mondandója - nem tudom viszonozni ezt a gesztust; hozzátéve, hogy ugyanakkor nem célom különösebben a kormány előterjesztésének a megvédése sem.
De ami a közös lista kapcsán elhangzott, meglátásom szerint matematikai és politikai képtelenség. Mert az hangzott el a példában, hogy egy párt, amelyik, mondjuk, 7 százalékot ér el - és itt képviselő úr felsorolt vagy 15 pártot -, ilyen nagy számú pártot tudna bevinni ezzel a 7 százalékkal közös lista esetén.
Ez azért képtelenség - és az előterjesztésből ez éppen hogy nem következik -, mivel az az előterjesztés lényege, hogy két párt esetében 10, három párt esetében 15 százalékot kell elérni, és azokból a pártokból pedig legfeljebb egy társítható, egyes pártok - de csak egymagukban - társíthatók úgy, hogy ezt a 10 százalékot elérjék.
Ami a kérdés politikai oldalát illeti: kérem szépen, ha két párt, mondjuk, közös listát létesít, és ebből az egyik párt aránya kevesebb mint 5 százalék, akkor politikailag arról van szó, hogy a közös listára hajlandó nagyobb párt nagyfokú politikai ajándékot ad, nagyfokú áldozatot hoz a kisebb párt érdekében. Ez nagyon is altruista magatartás, ami a politikában egyébként nem túlzottan jellemző, úgyhogy abszolút nem gyakorlati az az elképzelés, hogy itt bizonyos pártok 15 pártot vigyenek be a hátukon.
Arra pedig most már időm sincs, hogy a kérdésnek azt a részét feszegessem, hogy mit értünk az alatt: pártot a hátunkon bevinni; hogy beviszünk 15 képviselőt sorozatban, különféle 15 képviselőt, akik önálló frakciókat tudnak adni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), vagy beviszünk egyet-egyet. Sajnos, erre már nem volt módom kitérni, de azért érzékeltettem, hogy ezek a kérdések ebben a formában képtelen felvetések. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem