DR. HACK PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Torgyán képviselő úr hozzászólásának egyetlen elemére szeretnék reagálni.
Képviselő úr hozzászólásában elmondta, hogy milyen visszaélésre adnak lehetőséget a választási eljárás szabályai, és ezt korrigálandó, ő egy módosító indítványt nyújtott be. Röviden azok kedvéért, akik a törvény részleteit nem ismerik: a választási eljárási törvény szerint, amikor a választópolgár odamegy a szavazásra, akkor a szavazatszámláló bizottságtól kap egy szavazólapot, amelyet a jelenlétében hivatalos bélyegzőnyomattal látnának el.
A képviselő úr indítványa azt javasolja, hogy e helyett a bélyegzőnyomat helyett egy aláírás legyen. (Közbeszólások az FKGP padsoraiból: Nem!) Ez van leírva az indítványban, amit benyújtott 4753/3. számon. Itt az szerepel, hogy: aki a választópolgárok nevét tartalmazó listát egyidejűleg kézjegyével látja el - vastag zárójelben -, amelyet a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőnyomattal lát el. Ez vastag zárójelben vastagon van szedve, vagyis elhagyni javasolja a képviselő úr. Szerintem az eredeti javaslat, amelynek a (4) bekezdése tartalmazza a kézjeggyel aláírást - tessék megnézni a 67. § (4) bekezdést! -, kizárja a visszaélést, ezzel szemben a képviselő úr által benyújtott javaslat azt teszi lehetővé, hogy az illető választópolgár a zsebében vigyen be egy szavazólapot, mert ezen a szavazólapon soha semmilyen hitelesítés nem lesz.
Tehát szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét, hogy az eredeti javaslat jobban kizárja a visszaéléseket, hiszen ez egy bélyegzőlenyomatot is és egy választópolgári aláírást is tartalmaz, a képviselő úr által benyújtott javaslat viszont elhagyja a bélyegzőlenyomatot; a szavazólappal úgy lehet visszaélni, ahogy akarnak. Szerintem nem ez volt a benyújtás eredeti célja.
Ezt csak arra szeretném példaként említeni, hogy érdemes végigolvasni az egész paragrafust, mind a négy bekezdést, és akkor kiderül, hogy az eredeti javaslat jobb, mint a korrigálásra szánt módosító indítvány. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(18.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem