DR. RASKÓ GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Csak rövid indoklást szeretnék tenni ennek az országgyűlési határozati javaslatnak a tárgyában, lévén, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes mindenki által jól ismert nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Úgy gondoljuk, hogy a kastélynak az utóbbi időkben kifejezetten hányatott sorsa arra kényszerít bennünket, vagy legalábbis arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen egyetemes nemzeti értéket jelentő kastélyegyüttessel egy komplex hasznosítási program keretében mindenképp foglalkoznia kell a kormánynak és az országnak.
Nem tisztázott a tulajdonjogi helyzete: a korábbi bérleti és államközi megállapodások korlátozó hatásait mind a mai napig nem sikerült felszámolni és tisztázni szükséges magának a kastélyegyüttesnek a valódi funkcióját vagy funkcióit, melyek azok, amelyek mindenképpen közcélokat szolgálnak, amelyek mindenképp szükségessé teszik az állam aktív részvételét a kastély rekonstrukciójában. Nemcsak a rekonstrukcióban, nemcsak az újjáépítésben, hanem a valódi, az új funkciók kijelölésében és megtalálásában is.
Úgy gondoljuk, hogy pontosan a gödöllői Grassalkovich-kastély felújítása adhat bátorítást számunkra, hogy igenis célszerű és hasznos dolog ilyen felújítási programokkal, komplex programokkal foglalkozni. Mert, noha még mindig nem teljes fényében ragyog a kastély Gödöllőn, de máris óriási sikere van, és azt hiszem, aki látta, ebben a félkész vagy háromnegyed-kész állapotában is egészen meghökkentő szépségről tesz tanulságot, és gondolom, hogy majd kulturális és más közművelődési feladatait is kiválóan fogja ellátni.
A fertődi Esterházy-kastélyegyüttesnek, úgy gondoljuk, ugyanilyen lehetősége van arra, hogy Magyarországnak és Közép-Európának egy valódi gyöngyszeme legyen, olyan funkcióval, olyan feladatokkal megtöltve, amelyek Magyarország európai kulturális integrációját segítik elő, és abban a térségben osztrákokkal - Salzburg, Bécs, Kismarton - és más környékbeli országok hasonló kastélyaival együtt Európa valódi gyöngyszemévé válik.
Azok az erőfeszítések, amelyeket e téren több képviselő már megtett a parlamentben a korábbi ciklusban is - és itt van körünkben Szentkuti Károly, akinek szintén komoly erőfeszítései vannak ebben a témában -, azt jelzik, hogy pártoktól függetlenül mindenki fontosnak tartja, hogy a fertődi kastély régi hírét, méltóságát visszaszerezze, és ne máról holnapra való élés legyen a jellemző a kastéllyal és a kastély hasznosításával kapcsolatban.
Ezt a határozati javaslatot, indítványt mi sürgősséggel szerettük volna a parlament elé tárni - pontosan azért, hogy már az 1998-as költségvetési keretben legyen pénz arra, hogy ezeknek az előmunkálatoknak a pénzügyi fedezete meglegyen. Azt kérem képviselőtársaimtól, hogy ezt megértve támogassák a képviselői indítványunkat, és a szükséges vagy esetleg felmerülő módosító javaslatokkal együtt végül is történjen egy olyan döntés, amelyet a parlament szentesít, és ennek eredményeképp egy középtávú, komplex hasznosítási program a fertődi Esterházy-kastély esetében megtörténhet. Azt hiszem, ez mindenképp a magyar nemzet, a magyar egyetemes kultúra olyan vállalkozása lesz, amely a későbbiekben méltán fog elismerést kivívni.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem