GELLÉRT KIS GÁBOR

Teljes szövegű keresés

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Három rövid megjegyzést szeretnék tenni. Az egyik az, hogy amíg az adásidő tartott, addig is és azóta is a vita nagyobbik része nem arról zajlik, ami a napirendi pontban fogalmazódott meg, hanem arról, ami abban nem fogalmazódott meg. Ez egy különös sajátossága ennek a mai vitánknak.
A másik megjegyzés az inkább arra a történelemórára vagy inkább történelmi két percre vonatkozik, amelyet Torgyán József tartott itt nekünk. Arra a megjegyzésére utalok ugyanis, hogy az Aranybulla óta milyen kötelezettségek vannak a magyar föld elidegeníthetetlenségével kapcsolatban. Én csak szeretném az Országgyűlés belső nyilvánosságát és a szélesebb nyilvánosságot is tájékoztatni arról, hogy erről azért a mi történeti ismereteink kicsit bővebbek, mint Torgyán Józseféi.
Ugyanis volt itt a magyar történelemben nem egy és nem két időszak. Hogy csak a legfontosabbakra utaljak, például a török hódoltság utáni időszakra, amikor a neoacquistica commissio, az új szerzemény bizottság Mária Terézia idején jelentős földbirtokokat adott idegen kézre. És a sajátossága ennek a történelmi példázatnak az, hogy már akkor is a reformátorírók nagy hévvel tiltakoztak ez ellen, utóbb pedig ezek a birtokos családok bizony igencsak magyarrá lettek, és a későbbiek során elég sokat köszönhettünk nekik akár a gazdaságban, akár a magyar kultúrában.
Nem baj, ha ezeket a példázatokat figyelembe vesszük, és nem az Aranybullához kell visszamenni, hanem a jelen kort kell vizsgálni. Ha meg a történelemről beszélünk, akkor legyünk pontosak! Ha már a jelen korban nem tud pontos lenni az előadó, legalább próbálja meg a történelmet híven, a történteknek megfelelően előadni.
Köszönöm. /Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem