DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Pokorni Képviselő Úr! Úgy gondolom, hogy olyan állításokat tett, amelyek folyamatosan és hetek óta - még az Alkotmánybíróság döntése óta - sem állják ki a valóság próbáját. Az első az, hogy az Alkotmánybíróság valójában új helyzetet teremtett, és maga az Alkotmánybíróság választotta szét a NATO és a föld ügyét. Hisz mi összekötöttük, az Alkotmánybíróság pedig azt mondta, hogy van egy másik népszavazási kezdeményezés, ez megelőzi a kormány kezdeményezését, és egy más eljárás keretében kell ezt a kérdést megvizsgálni: az alkotmány és a hatályos népszavazási törvény alapján.
Ma ez folyik az alkotmányügyi bizottságban, és igencsak rosszul venné ki magát, ha az alkotmányügyi bizottság hevenyészve hozna döntést az előterjesztésről; azért, mert nem biztos, hogy helyes lenne, hogy az Alkotmánybíróság pofozógépévé váljon ez a parlament azért, mert önök úgy kívánják. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: De ki?)
A második ilyen kérdés az, hogy vártam volna, hogy a hozzászólásában határozottan állást foglal a NATO-csatlakozásról, és e tekintetben népszavazásra buzdította volna az ország lakosságát. Ezt ismételten elmulasztotta, mint annyiszor, és a földkérdés köré próbálja föltekerni gondolatsorát - ez viszont ma már csak zavart okoz az állampolgárok számára.
A harmadik: önkritikát gyakorolhatna abban a tekintetben, amit folyamatosan mondanak, de nem igaz. Az Alkotmánybíróság a kormány kezdeményezését és az Országgyűlés döntését nem vitatta, nem mondta ki alkotmányellenességét, és az országgyűlési határozat, amelynek módosításával most foglalkozunk, hatályos és él, ezzel együtt a november 16-ai népszavazás kiírása is. A kérdés az, hogy egy, két vagy több kérdés tekintetében - azt hiszem, hogy e tárgyban az államtitkár úr pontosan válaszolt -; a NATO tekintetében szeretnénk népszavazást november 16-án, és erről szól az előterjesztés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Az utolsó megjegyzésem, elnézést kérek, elnök asszony... (A felszólaló mikrofonját kikapcsolják.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem