DR. SZIGETHY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Balsai István fölvetéséből egy kérdésre szeretnék reagálni: az Országgyűlésnek van-e jogosultsága és az alkotmányügyi bizottságnak van-e jogosultsága az ellenzéki kérdés alkotmányosságát vizsgálni? Igen, van! Az alkotmányügyi bizottság valamennyi, az Országgyűlés elé kerülő dokumentum alkotmányossági vizsgálatát jogosult elvégezni. Azt hiszem, ezt nem lehet kétségbe vonni. Nem arról van szó, hogy mi terjesztenénk elő határozati javaslatot, de hogy az Országgyűlésnél ezt véleményezzük, az a mi feladatunk, és más ezt nem teheti meg.
A másik kérdés: az Alkotmánybíróság kizárólagosan eljárási kérdésekkel foglalkozott - és ezt tisztázzuk! Sem a kormány második-harmadik, földüggyel kapcsolatos kérdésével, sem az ellenzéki kérdéssel alkotmányossági-tartalmi szempontból nem foglalkozott.
Az alkotmány kizárja - hangsúlyozom: kizárja! -, hogy meghatározott témakörökben népszavazást lehessen kiírni. Az Országgyűlésnek igenis vizsgálnia kell, hogy az ellenzéki kérdés, amelynek az eljárási oldalával foglalkoztunk, foglalkozott az Alkotmánybíróság is, tartalmilag kiírható-e népszavazási kérdésként - ezt pedig az alkotmányügyi bizottság most végzi. Az elkövetkezőkben, az új eljárás keretében az Országos Választási Bizottság előre meg fogja nézni, hogy egy kérdés megfelel-e az alkotmánynak, megfelel-e a népszavazási törvénynek, feltehető-e. Most még ez a hatáskör nem létezik, csak a majdani törvényben lesz benne. Az ellenzéki kérdés ezen a rostán nem ment keresztül.
Ezt kell valamilyen formában pótolnunk. Hogy ennek mi lesz majd a konkrét formája, majd eldől. De az, hogy csak igennel vagy nemmel lehessen szavaznunk, és ne vizsgálhassuk, hogy tartalmilag az alkotmánynak megfelel-e az ellenzéki kérdés, nem alkotmánysértő-e, ez enyhén szólva abszurd feltételezés! Nem arról van szó, hogy vagy igennel, vagy nemmel szavazhatunk; arról van szó, hogy ezt a kérdést meg kell vizsgálnunk, és ennek megfelelően tud az Országgyűlés majd megnyugtatóan dönteni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem