DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt nevében én most a NATO-népszavazásról szeretnék beszélni. (Hegyi Gyula tapsol.) Sokáig lehetne sorolni - és meg kell mondjam: mindkét oldalról sokáig lehetne sorolni - az elkövetett hibákat, tisztelt képviselőtársaim, hiszen ennek a dolognak története van. A Magyar Demokrata Néppárt már az előző - jelenleg hatályos - országgyűlési határozat vitájában elmondta: nagyon veszélyes ez a vita, nagyon veszélyes a vitának az a része, amelyik a földtörvény köré csoportosítja az érveket, és megzavarja az ország polgárait a NATO ügyében. Tisztelt képviselőtársaim, ebbe a vitába itt, Magyarországon szinte minden politikai erő belement.
A kormány óriási hibát követett el azzal, hogy beerőltette a két földtörvénnyel kapcsolatos kérdését, és ezt a hibát az Alkotmánybíróság döntéséig nem volt hajlandó belátni. Tisztelt képviselőtársaim, legelsősorban és legnagyobb mértékben ez a folyamat veszélyeztette a NATO-népszavazás ügyét, hiszen azért volt napról napra napirenden, állandó téma a sajtóban, a tömegtájékoztatásban és a parlamentben a földtörvénnyel kapcsolatos vita, mert a kormány országgyűlési határozati javaslatba írta a saját két kérdését.
Nos, a Magyar Demokrata Néppárt mindvégig azt képviselte, hogy a NATO ügye most mindennél fontosabb az ország számára. Az egész vita során újra és újra kompromisszumos javaslatokkal igyekezett elősegíteni azt, hogy ez a rendkívüli politikai vihar, amely a választópolgárok számára áttekinthetetlenné teszi a helyzetet, végre elüljön, és mindenki csak a NATO-népszavazás fontosságáról és jelentőségéről beszéljen.
Tisztelt Képviselőtársaim! A NATO nem pártügy! A NATO-n, a NATO-csatlakozáson az ország jövője múlik! Ekkora esélye az országnak nagyon régen nem volt. Négy hét sincs már a népszavazásig, négy hetünk sincs már, és itt, ebben a parlamentben most is minden kérdés a föld körüli dolgokról szól, minden vita, az oda-vissza vádaskodás a földtörvény módosításáról szól, miközben az ország választópolgárai a közvélemény-kutatási adatok szerint egyre kevésbé értik az egész népszavazás jelentőségét; miközben az elmúlt hónapok időről időre ismétlődő népszavazási adatai azt mutatják, hogy a választópolgárok egyre kisebb aránya érzi igazán fontosnak a NATO ügyét, egyre kevesebben értik, hogy miről folyik itt a vita.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most arra lenne szükség - alig négy héttel a NATO-népszavazás előtt -, hogy minden politikai erő, minden parlamenti párt, a kormánypártok és az ellenzék pártjai egyaránt arról beszéljenek, milyen fontos a NATO-csatlakozás az ország számára; arról beszéljenek, miért jelenti ez az ország jövőjét; arról beszéljenek, hogy ehhez a hatalmas szervezethez csatlakozva lehet a leginkább biztosítani az ország biztonságát; arról beszéljenek, hogy más dolog egy országnak egy szál magában állva keresni a lehetőségeket, és egészen más dolog - más dolog biztonsági szempontból és más dolog gazdasági szempontból - egy ilyen hatalmas szervezethez csatlakozva. Hiszen bár nem gondolja Magyarországon ma senki komolyan, hogy pillanatnyilag az országot bármely körülöttünk lévő ország veszélyeztetné vagy veszélyeztethetné, de azt mindenki tudja: a történelem kereke forgandó, azt mindenki tudja, hogy az ártó szándékokat megelőzni a legjobb, és ennek a megelőzésnek az a legjobb módja, ha Magyarország a NATO keretei között gondoskodik a biztonságáról. Hiszen akkor nem egy magányosan álló, kis országgal szemben kell valakinek eldöntenie, hogy alattomos szándékkal akar-e valamit az országtól vagy sem, hanem már arra kell gondolnia: ha ezt a kis országot megtámadom, egy hatalmas nagy tömbbel találom szembe magam.
Tisztelt Képviselőtársaim! A NATO nem pártügy! (Vancsik Zoltán: Így van!) A NATO az egész ország ügye. (Vancsik Zoltán, a képviselőtársaival konzultáló dr. Balsai Istvánra nézve: Balsai Istvánnak is megmondhatod! Balsai úr, tessék figyelni!) Éppen ezért még egyszer mindenkinek felhívom a figyelmét arra: arról beszéljünk, hogy a NATO nemcsak biztonsági szempontból fontos az országnak, de az ország gazdasági fejlődése szempontjából is alapvető. Hiszen egy NATO-tagországba könnyebben és biztonságosabban jöhetnek a befektetők, egy NATO-tagországban nem kell attól félni, hogy átmeneti hangulatok vagy bármely környező ország rossz szándéka miatt bizonytalanná válhat a helyzet. Tehát az ország gazdasági jövője szempontjából is meghatározó a NATO-tagság.
Nem is volt ezen vita, nem volt felelős parlamenti politikai erő ebben az országban, amely egy pillanatig is vitatta volna, hogy a NATO-csatlakozás alapvető és meghatározó az ország szempontjából - nem itt van a baj. És nagyon nagy baj az is, ha van olyan politikai erő, amely úgy gondolja, hogy ilyen típusú vádaskodással előbbre viheti a NATO ügyét. Ez is csak ronthat a helyzeten, tisztelt képviselőtársaim! Minden politikai párt egyértelműen a NATO-csatlakozás híve. A probléma nem ez, hanem az, hogy a másik kérdéskör, a földkérdés körüli vita teljes mértékben eltereli az ország figyelmét a meghatározó és alapvető kérdésről. Ez megengedhetetlen, tisztelt képviselőtársaim! Megengedhetetlen négy héttel a NATO-népszavazás előtt!
Most arra van szükség, hogy minden politikai erő a magyar parlamentben - a saját maga tagságát felszólítva, szimpatizánsait megszólítva - arról beszéljen, hogy mindenki menjen el a NATO-ügyben a népszavazásra, és hogy mondjanak igent, mert az ország jövője múlik rajta. És ezt, tisztelt képviselőtársaim, semmiféle jogi csűrés-csavarással, különféle okoskodásokkal, egymás sértegetésével nem lehet végigcsinálni, csak egy teljesen egyértelmű állásfoglalással, és akkor, ha mindenki ezt tartja a legfontosabbnak. Négy héttel a NATO-népszavazás előtt mindenki részéről felelőtlenség, ha ezt a vitát tovább folytatja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem