DR. HACK PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Boross Péter képviselő úrnak arra az észrevételére szeretnék reagálni - nem vitatkozni, csak reagálni -, amiben említette, hogy ezeket a jogi kérdéseket miért most kell tisztázni, és miért nem elegendő ezeket a népszavazás eredményének birtokában.
Erre már történt utalás a korábbiakban is: a népszavazási törvény előírja, hogy a felteendő kérdésnek egyértelműnek kell lennie. Jelen pillanatban nem tudnám összeszámolni, hányféle nyilatkozat hangzott el az aláírásgyűjtők részéről, hogy mi következik azután, ha megtörténik ez a népszavazás. Van, aki azt mondja, hogy kell törvényt alkotni, van, aki azt mondja, hogy nem kell törvényt alkotni, van, aki azt mondja, hogy olyan törvényt kell alkotni. Hogyan dönti el a választópolgár ebből a kérdésből... (Dr. Dobos Krisztina: Nem az alkotmányügyi bizottságnak kell döntenie, hogy kell-e törvényt alkotni vagy nem.), hogy amikor igennel szavaz, akkor mire szavaz?
A következő kérdés, tisztelt Dobos Krisztina képviselő asszony, hogy alkotmányos-e az a népszavazás, ami nemzetközi szerződéssel ellentétes kötelezettségeket jelent. Az a nemzetközi szerződés, amely előírja - negyven ilyen van, és például a Boross-kormány, előtte az Antall-kormány kötött ilyen szerződéseket -, a külföldi és a belföldi között beruházás tekintetében tiltja a különbségtételt.
300 ezer hektárnyi föld társaság tulajdonában van. Aki ebben a társaságban részesedést vásárol, az nem földet vásárol, hanem beruház. Ezek után beruházáson keresztül szerezhet földet?
Vagy ott van például a Batthyány és Társa Kft., amely Zalaegerszegen annak idején négyezer hektárnyi földet vásárolt meg - ez még az előző kormány idején volt. Ebbe a földtulajdonnal rendelkező cégbe beléphet-e egy külföldi vagy sem?
Ha azt mondják, hogy nem, olyan törvényt kell hozni, akkor nemzetközi szerződéssel ellentétes. Ha igen, akkor azt mondják, hogy 300 ezer hektárt megvehetnek a külföldiek, különösen a Batthyányiéktól, de más földet nem vehetnek meg a külföldiek. Ezek eldöntendő kérdések még a népszavazás előtt.
Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem