DR. BALSAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Kedves Bauer Tamás Képviselőtársam! Remélem, hogy vissza fogja majd vonni azokat a szavakat, amelyeket a legutóbbi kétperces reagálásában bele akar magyarázni egy kijelentésbe.
Kedves Képviselőtársaim! Természetesen az "elintéztük" szó alatt én a törvényes utat értem, nem a konzultálást, hanem azt, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvény módot ad mindenkinek - önöknek is módjuk lenne - beadványt írni, és abban kérni az Alkotmánybíróság eljárását. Ez egy elintézési forma, nem pedig az, hogy telefonálunk az Alkotmánybíróság tagjának, és előrevetítjük a várható döntés minőségét, és utána egy alkalmatlan levelet írunk az Alkotmánybírósághoz, hogy: tessék mondani, ha hétfő volt, akkor hétfőig úgy kell viselkedni? Ez az elintézés módja, tisztelt képviselőtársam!
Törvényes formában a szóban forgó jogszabályok ismeretében, alkotmányos igazunk tudatában ahhoz a testülethez fordultunk, amelynek erre joga van. Önök ehelyett egészen furcsa dolgokat műveltek, és a mai napig nem képesek azt észrevenni, hogy Magyarországon egyik parlamenti bizottság sem alkotmánybíróság.
Ha már itt tartunk: miért az alkotmányügyi bizottság vizsgálja a nemzetközi szerződésekkel való összhangot, miért nem az integrációs bizottság... (Dr. Brúszel László: Szerdán javasolni fogjuk.), miért nem a külügyi bizottság, miért nem a gazdasági, miért nem a mezőgazdasági? Sorolhatnék még tizenkét másik bizottságot, amelynek az úgynevezett tartalmi kérdésekben, ha lenne hatásköre, mégiscsak lehetne mondanivalója, nem pedig a jogászok nyilvánítanának abban a véleményt, hogy az OECD-szerződés mellékletének második taxációjában foglaltak milyen jogalkotási kötelezettséget rónak majd az eredményesség esetén a parlamentre.
Egyet mondhatok: semmi alkotmánysértő kötelezettséget nem fognak róni - még egyszer mondom, szerintünk semmilyet. De ha igen, az alkotmány alapján döntött a népszavazásról az, aki úgy gondolta, ezt követően jogot kell vagy nem kell - szerintem nem kell - alkotni, nem kell kilépni sehonnan, semmilyen nemzetközi egyezménybe nem ütközik. Legyenek nyugodtak, hozzák meg a pozitív döntésüket!
Köszönöm. (Taps az MDF soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem