DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke, a bizottság kisebbségi véleményének előadója: Tisztelt Képviselőtársaim! A felekezeti jogegyenlőség olyan, alkotmányosnak nevezhető elv, ami logikusan következik az állam és egyház elválasztásából, valamint a polgárok közti vallási megkülönböztetés tilalmából. Olyan alapelv, amelyért hazánkban évszázadokon keresztül küzdöttek szabadságszerető elődeink.
A megállapodás azonban veszélybe sodorja ezt az eredményt, ismét privilegizált jogi helyzetet teremt, újra többletjogokat biztosít az egykori államegyház részére, és ezzel nemcsak az egyházak közötti jogi megkülönböztetés alapjait fekteti le, hanem közvetetten a polgárok különböző csoportjai szerint is hátrányos különbségeket tesz.
A kisebbség álláspontja szerint a megállapodás sem nem szükséges, sem nem alkotmányos. Enélkül is rendezhető lenne úgy az egyházfinanszírozás, hogy a legnagyobb egyházunk érdekeinek is megfeleljen, és közben másokat se sértsen.
Ha viszont a szentszéki megállapodás nyomdokain járunk, sokakban keletkezhet olyan benyomás, hogy visszafelé tartunk, tisztelt képviselőtársaim, Eötvös József elé. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)
(12.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem