ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a ma kezdődő ülésünk első munkanapján emlékezzek meg nemzeti ünnepünkről, október 23-áról, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének és a Magyar Köztársaság kikiáltásának napjáról. A két esemény egybeesése szimbólumértékű. Azt jelenti, hogy 1956 forradalma tragikus bukásában is végül győztes lett. Ha meg kell állapítanunk, hogy a forradalom jó néhány követelésén túlhaladt is az idő, azt is leszögezhetjük, hogy a legfontosabbak - nemzeti függetlenségünk biztosítása, a demokrácia rendszerének létrejötte - megvalósultak.
1956 örökségének egyik legfontosabb eleme a történelmünkben csak ritkán megvalósuló nemzeti egység volt. 1956 tradíciójának ma is integráló szerepe kellene hogy legyen. Ezt kívánja a közvélemény, ezt fejezte ki a választók akarata, ezt igényli az ezredforduló össznemzeti feladatainak teljesítése, amelyekben pártkülönbségek nélkül érdekeltek vagyunk. Úgy vélem, csak így élhetünk a hazánk számára most kínálkozó történelmi lehetőségekkel, csak így lehetünk méltók 1956 forradalmához, s így lehetünk megbecsült tagjai az európai nemzetek demokratikus közösségének.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy egyperces néma felállással adózzunk az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai emlékének. Kérek minden jelenlévőt a felállásra! (A jelenlévők egyperces néma felállással adóznak az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai emlékének.) Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem