DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Én is köszönöm Bauer Tamás felajánlását, de én abban az 1 perc 20 másodpercben elmondom, amit szerettem volna elmondani.
A közoktatási normatívákról beszélek először. A normatívák emelkedése nem követi az inflációt. Kiszámoltuk azt, hogy hány százalék az emelkedés. Néhány példa. Óvoda: 8,3 1-6. osztály: 7,8 társulás: 11,1 kollégium: 3,1 százalék. Egyszerűen nevetséges a 3,1 százalék a kollégium esetében, viccnek is felfoghatnánk.
A másik a pedagógusbérek kérdése. A tervezett emelés rendkívül alacsony, várhatóan reálbércsökkentést jelent; az emelés mértéke meghaladja a prognosztizált inflációt, ugyanakkor azonban ezek a prognózisok - a kormány prognózisai - mindig tévedni szoktak. Az elmúlt években bekövetkezett 30 százalékos reálbércsökkenés után gyakorlatilag a következő évben sem fog megindulni a pedagógusbérek felzárkóztatása.
Az önkormányzatoknál nem áll rendelkezésre ez a fedezet, ami azt eredményezi, hogy a bérek vélhetően pedagóguselbocsátásokat vonnak maguk után. A tartalmi modernizációval kapcsolatosan talán csak egyetlen dolgot mondanék, és ez a szakkönyvvásárlási kérdés. A korábbi években nagyon ügyesen játszadozott a Pénzügyminisztérium. Kicsinyes módon - ilyen-olyan címen -, például járulékoltatással csökkentette, '98-ban már 50 százalékkal csökkentik.
Még egy dolog: a pedagógus szakvizsga és -továbbképzés nominálértékben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) csökken '98-ban.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem