POKORNI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Nos, az Alkotmánybíróság egyértelműen foglalt állást tegnap: sérelmet szenved kétszázezer polgár akarata abban az esetben, ha álkérdésekkel foglalkozik a parlament, még ha ezek az álkérdések a kormánytól származnak is. És sérelmet szenved kétszázezer polgár akarata abban az esetben is - és sajnos ez az, ami most, úgy látszik, előttünk van -, ha egyszerűen nem írják ki az ő kérdésüket.
Szeptember 16-a óta, mióta a Ház elnökéhez átadták az aláírásokat, törvénysértő gyakorlatot folytatott a kormány, pontosabban folytattak a kormánypártok. Hiszen egyértelmű az Alkotmánybíróság álláspontja, hogy le kellett volna állni a törvényjavaslat vitájával és a polgárok által benyújtott javaslatot kellett volna vitatni. Ma, amikor a kormány arra tesz javaslatot, hogy még egy hónap késedelem után is halasszuk tovább a földkérdés kiírását, akkor újabb alkotmánysértő útra téved. Nem egy álkérdéssel kívánja húzni az időt, hanem egyszerűen nem akarja kiírni a népszavazást.
Éppen ezért fogalmazta meg a Fidesz-Magyar Polgári Párt azt a javaslatát, amely szerintünk az egyetlen lehetséges és alkotmányos út. Nincs más választása ennek a parlamentnek - ha tiszteletben akarja tartani a polgárok akaratát, ha tisztelni akarja az alkotmányt és a demokrácia alapelveit -, mint az, hogy kiírja november 16-ára a népszavazást két kérdésben: az egyiket a NATO-csatlakozás érdekében, a másik kérdést pedig a hazai termelők védelmében az Alkotmánybíróság által egyedül állva hagyott kérdésről. Azt gondoljuk, ennek semmilyen jogi vagy házszabályi akadálya nincs. Ezt a javaslatunkat fogalmaztuk meg tegnap a rendkívüli házbizottsági ülésen, és ezt a javaslatunkat erősítem meg most önök előtt is:
Négyötöddel, kivételes eljárásban módosítsuk a hét nappal ezelőtt elfogadott és az Alkotmánybíróság által e tekintetben törvényellenesnek ítélt országgyűlési határozatot. Így megnyílik a lehetősége annak, hogy már ezen a héten döntsön a Ház egy újabb kérdés tekintetében a népszavazás kiírásáról, döntsön a köztársasági elnök úr a kérdések kiírásáról. Tehát november 16-án igenis lehet egy eredményes és sikeres népszavazást folytatni két kérdéséről: a NATO-ról és a földről.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem