LÁNYI ZSOLT

Teljes szövegű keresés

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mindig örömmel tölti el az embert, ha a sajtóból értesül, hogy kiváló tanulóink, kiváló gyermekeink különféle nemzetközi és hazai tanulmányi versenyeken nagyszerű eredményeket érnek el, erre rendkívül büszkék vagyunk.
(8.40)
De büszkék vagyunk azokra a pedagógusokra is, akik elősegítik, hogy ezek az eredmények megszülethessenek, mert a tehetséges gyermekhez tehetséges pedagógusok szükségesek, akik azt a tudásanyagot át tudják adni ezeknek a fiataloknak, hogy ilyen kitűnően szerepeljenek.
Sajnálatos módon az utóbbi időben negatív jelzések is érkeznek ugyanazon a sajtón keresztül, amelyek szerint problémák vannak az alapoktatással, problémák vannak a képzéssel, és visszaesett ez a tevékenység, tehát a pedagógiai munka bizonyos hiányosságokat szenved. Én ezzel kapcsolatban szeretnék egy-két dolgot felvetni.
A visszaesés oka elsősorban a NAT hiányosságaiban kereshető, amire ebben a rövid időben nincsen időm kitérni, de kereshető a pedagógusok túlterhelésében is. Ismert, hogy az oktatási törvényben most emelt óraszámokkal kell a pedagógusoknak oktatni, azonkívül a tanterv elkészítésében is részt vehetnek, mert bár a minisztérium adott ilyen paneltanterveket, de általában egy pedagógus, aki végeredményben egy alkotó értelmiségi, általában szereti ezt a saját ízlése szerint átszabni, hiszen minden iskolának, de minden osztálynak is külön filozófiája van, külön elképzelései vannak a pedagógusoknak, és szeretnék, ha ezek megvalósulhatnának, és ezt az ő tantervükbe beépíthetnék.
Ez rettentő sok munkát, pluszmunkát okoz a pedagógusoknak, de a legszörnyűbb az, amikor az illetékes bürokraták, részben az önkormányzattól, részben pedig a tisztelt minisztériumból megjelennek, és - tisztelet a kivételnek - nem kis számban nem segíteni jönnek a pedagógusnak, hanem kritizálni, a sok-sok hónap vagy hét alatt elvégzett munkáját lesöpörni, különböző okokra hivatkozni, és valószínűleg íróasztalféltés miatt különféle teljesen fölösleges dolgokkal terhelni a pedagógustársadalmat.
Ezek a hölgyek és urak, akikről az előbb szót emeltem, nagyrészt a gyakorló pedagógiában különösebb sikerélményeket nem értek el, és most az ellenőr szerepében, a hatalom szerepében tetszelegnek, és ezzel újabb problémákat és nehézségeket okoznak a pedagógustársadalomnak. Ha most belegondolunk, hogy a pedagógusaink a felsorolt oktatási problémákat és a felsorolt ellenőrzési és revizori problémákat úgy oldják meg, hogy mindezért szerencsés esetben 30-35 ezer bruttó forint illetményben részesülhetnek havonta, akkor azt mondom, hogy a pedagógusaink valóban az elkeseredés végső határán vannak.
Az az én kérésem, illetve a Kisgazdapárt kérése, hogy tartsanak ki a pedagógusok, hiszen a pedagógusok kezében van a jövő, az ifjúság oktatása, az ifjúság nevelése, és ezért ne adják fel, mert hatalmas a felelősségük. A pedagógusok felelősek a jövő nemzetért, a nemzet jövőjéért. Mindenesetre tartsanak ki, mert remélhető - és a Kisgazdapárt ebben reménykedik -, hogy jövőre egy új összetételű parlament és egy új összetételű kormány oda fog figyelni rájuk, fontosnak tartjuk az ő szerepüket, és megpróbálunk mindent elkövetni, hogy a helyzetükön mind erkölcsi, mind anyagi téren javítsunk. Addig kérjük, hogy várjanak, és neveljék az ifjúságot, ne engedjék, hogy a híres magyar oktatás, a híres magyar nevelési és etikai kérdések háttérbe szoruljanak amiatt, hogy jelen pillanatban, sajnos, a pedagógustársadalom igen jelentős része a létminimumon vagy az alatt él. Fenn kell tartani a hitüket, fenn kell tartani a hivatásérzésüket a jövő magyar nemzedék érdekében.
Köszönöm szépen a szíves türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem