KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Akárhogy is nézzük a dolgot, az Alkotmánybíróság tegnap döntött. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Bizony, így van!) Döntése természetesen kötelező, mindenki elfogadja magára nézve. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Ez az!) Ebből az következik, hogy a kormány által megfogalmazott két kérdést - noha azok a véleményünk szerint a vita lényegéről szólnak, arról, hogy szerezhetnek-e belföldi jogi személyek, szövetkezetek, gazdasági társaságok földtulajdont, avagy nem - nem lehet feltenni. (Zaj. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
E tekintetben van egy népi kezdeményezés, összegyűltek az aláírások. Zárójelben hadd jegyezzem azért meg, hogy a szeptember 15-én leadott mintegy 280 ezer aláírásból nem volt 200 ezer érvényes aláírás. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Na, ne!) És nagyon érdekes, az Országos Választási Bizottságnak ezt sikerült megállapítania, és ezt közölte a parlament elnökével is egyébként... (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Szégyen, hogy 100 ezret hamisítottatok!) Csak hadd említsem meg, hogy például 333 elhunyt vagy a nyilvántartásból törölt személy írta alá. (Zaj az ellenzéki padsorokban, derültség a kormánypárti padsorokban.) Többször aláírta több mint 2000 ember. (Dr. Medgyasszay László: Savanyú a szőlő!) Aláírta majdnem 1000 külföldi. (Derültség a kormánypártok soraiban.) Választójoggal nem rendelkező 230 írta alá. (Dr. Medgyasszay László: Savanyú a szőlő!) Kiskorú több mint 1000, népesség-nyilvántartásban nem található több mint 1000. (Folyamatos zaj az ellenzéki pártok soraiban.) De természetesen ezzel foglalkozni nem kell, hiszen a további mintegy 50 ezer aláírással a 200 ezer érvényes aláírás... (Zaj a kormánypártok soraiban.) Azt hiszem, azt szeretnék kérni ellenzéki képviselőtársaim, hogy intse meg őket elnök úr, ha jól látom a bekiabálásaikból. (Taps és derültség a kormánypártok soraiban. - Közbekiáltások az ellenzéki padsorokból.)
De mindenesetre tény, hogy van 200 ezer érvényes aláírás, a kérdés létezik. Most az a kérdés - tisztelt képviselőtársaim -, hogy ezek után annak a kérdésnek nem kell-e vajon a parlamenti procedúrán végighaladnia. Hiszen nem volt még az a kontroll fölötte, hogy a kérdés feltehető avagy sem. Én ezt nem tudom megítélni, nyilván ezért szól úgy a ma érvényben lévő népszavazási törvény, hogy összesen 60 nap áll rendelkezésre ennek eldöntésére, melyből 30 napot szokás felhasználni az aláírások érvényesítésére, és utána a parlamentnek ezt a vizsgálatot el kell végeznie.
A jövőben a majdan elfogadandó népszavazási törvény ezt már máshogy rendezi, mert az Országos Választási Bizottságnak ad jogosítványt a kérdés elbírálására az indulás pillanatában, azután a parlament automatikusan természetesen el kell hogy rendelje a népszavazást, ha a megfelelő számú aláírások összegyűltek. Ez a népszavazási törvény az Alkotmánybíróság döntése értelmében - addig, amíg más nem lesz helyette - december 31-éig biztos, hogy érvényben van. Igaza van a képviselő asszonynak, amikor azt mondja, hogy Balsai István azon megkeresése az Alkotmánybírósághoz, hogy állapítsa meg a törvény alkotmányellenességét, megáll. Annál is inkább megáll, mert ezt az Alkotmánybíróság már 1993-ban megállapította, és kötelezte az Országgyűlést, hogy '93. december 31-éig ezt a problémát kezelje. Akkor Balsai István volt az igazságügy-miniszter, már csak ezért is lehetnek erről a kérdésről ismeretei. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Most tehát a vita arról zajlik éppen a kormánypártok és az ellenzéki pártok között, hogy ebben a helyzetben ne tegyük-e meg, hogy november 16-án a NATO ügyében népszavazást tartunk, mert - hogy Boross Pétert idézzem - ebben a kérdésben béke szállt a Házra - vagy angyal szállt a Házra -, és a másik kérdés menjen végig a törvényi előírásoknak megfelelően a parlamenti procedúrán. S ennek alapján foglaljon állást a kérdésben a parlament, rendelje el a népszavazást abban az esetben, ha a kérdés rendben van; vagy pedig - és ebben további viták lesznek nyilván majd, de ennek nem kell most elébe menni - hozzon más döntést. Miért van az, hogy most viszont olyan helyzetet kellene teremteni, hogy ne legyen kontrollja ennek az ellenzék által feltett és 200 ezer választópolgár által támogatott kérdésnek?
(9.20)
Én ezt nem tudom, de azt gondolom, hogy a tiszta helyzet mégiscsak az, ha ezek után az ország jövője szempontjából meghatározó kérdésben, a NATO-ban elrendeljük a népszavazást, a föld ügyében pedig tudomásul véve a kétszázezer érvényes aláírást, és ennek megfelelően cselekedve, a törvény által előírt parlamenti procedúra végén az Országgyűlés döntést hoz. (Dr. Dobos Krisztina: Szomorú!) Ez az igazi vitakérdés, és erre mondják a kormánypártok és mondja a kormány, hogy a NATO ügye fontos... (Dr. Dávid Ibolya Előbb kellett volna mondani!), mentesítsük most már a többi politikai vitától... (Közbeszólás a jobb oldalról: Ti akartátok összekapcsolni!), és döntsünk benne. Ezt mondta korábban is, képviselőtársaim, csak önök követelték, hogy kapcsoljuk össze a földkérdéssel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), aztán követelték, hogy ne kapcsoljuk össze. (Dr. Dobos Krisztina: Elégtelen!) Azt gondolom, hogy a NATO ügyét kellene mentesíteni a napi politikai csatározásoktól... (Dr. Kis Gyula József: Idő!), mert az valóban az ország jövője szempontjából fontos és meghatározó kérdés.
Köszönöm a figyelmüket. (Dr. Dobos Krisztina: Gyenge volt, fiúk! - Dr. Szabó Zoltán: Annyira nem, mint amilyen te szoktál lenni! - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem