DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: ...amelyet '93 végéig az előző többségű parlament nem fogadott el, holott alkotmányos kötelezettsége lett volna.
Sokan elmondták az ellenzéki sorokból, hogy ők számítottak erre a döntésre. Úgy érzem, hogy aki számított erre a döntésre teljes mértékben, az nem igazán tanulmányozta az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit. Hiszen az Alkotmánybíróság - amelynek döntését a kormány természetesen minden tekintetben elfogadja és minden tekintetben eszerint kell eljárni - most kimondta, hogy "a közvetlen hatalomgyakorlás a népszuverenitás gyakorlásának kivételes formája, amely azonban kivételes megvalósulása eseteiben a képviseleti hatalomgyakorlás fölött áll". Ezzel szemben egy korábbi döntésében, 1993-ban azt mondta, hogy "a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjében a népszuverenitás gyakorlásának elsődleges formája a képviselet, népszavazás csak az alkotmány és az alkotmányosan hozott törvények keretei között dönthet az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben". Elfogadjuk tehát a döntést, de ne kérjék számon tőlünk, hogy miért nem számítottunk erre. (Dr. Dávid Ibolya: Szégyen! Szégyen!)
Az Alkotmánybíróság tegnapi döntésében megállapítja, hogy alkotmányértelmezése a kihirdetés napjától mindenkire kötelező, az a folyamatban lévő ügyekre is irányadó. Korábbi döntésében, 1992-ben azt mondta az Alkotmánybíróság: "Természetesen az újabb, részletesebb értelmezés a határozat közzétételétől válik csak kötelezővé. Az elvont alkotmányértelmezés nem válhat az indítványra okot adó konkrét ügyben való állásfoglalássá." Természetesen elfogadjuk a mai döntést, de ne mondják, hogy miért nem számítottunk rá korábban.
Az Alkotmánybíróság megváltoztatta a Magyar Közlönyben való közzététel napjával a népszavazási törvény egyik rendelkezését. Ebben magának új hatáskört állapított meg. Korábban, amikor a Munkáspárt fordult hozzájuk ugyanilyen kérdéssel, azt elutasították. (Mozgás és zaj az ellenzéki oldalon.) Elfogadjuk ezt is, de nem számíthattunk rá.
Mi továbbra is azt javasoljuk, hogy az Alkotmánybíróság döntésének szellemében próbáljunk megegyezni, vegyük figyelembe, hogy mi az ország érdeke, hogy a NATO-csatlakozásról november 16-án lehessen szavazni. Önökön múlik, hogy ezt meg akarják-e akadályozni, vagy pedig támogatják az ország érdekében.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem