HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Akármilyen botrányokról fecseg is a politika felszíne, van néhány száz vagy néhány millió ember ebben az országban, akit a munkahelyek biztonsága jobban érdekel, mint az, ami időnként a lapok címlapjain megjelenik aktuális botrányként. Nemcsak Magyarországon, hanem nyugat-európai országokban is, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában a hatalomra került baloldali kormánytól várják a munkanélküliség megoldását vagy legalábbis kezelését a választók, ezért gondolom, hogy ezt a kérdést időről időre nekünk is érdemes felvetnünk ebben a Házban. Annál is inkább aktuális most feltenni ezt az interpellációs kérdést államtitkár úrnak, mert az Európa Tanács szociális bizottsága két héttel ezelőtt Pozsonyban tartott egy kollokviumot, ahol ismét állást foglalt amellett, hogy a társadalmi kohézió érdekében a szociális kirekesztés ellenében a munkahelyteremtés az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb feladata a kormányoknak, az önkormányzatoknak, általában a politikai szférának.
Amit ajánl az Európa Tanács szociális bizottsága, együtt egyébként az Európai Unió illetékes szakbizottságával, hogy a hagyományos produktív, profitorientált foglalkoztatás mellett nagy hangsúlyt kapjon az a fajta szociális munkahelyteremtés, amely a társadalmi kohéziót segíti elő, a helyi közösségeket szolgálja, a kultúra és a környezetvédelem területén újabb emberi erőforrásokat jelent, ugyanakkor csökkenti a munkanélküliséget. Az Európai Unió ajánlásával egybehangzóan olyan helyi foglalkoztatási kezdeményezéseket javasolnak, mint az otthoni segítése időseknek, rászorulóknak, gyermekgondozás, problémás fiatalok segítése, kulturális örökség megőrzése, helyi kulturális programokban való közreműködés, természetvédelmi területek védelme és fenntartása, minőségellenőrzés, szennyezési szintek ellenőrzése, városi közművek karbantartása és sok-sok más közhasznú tevékenység.
Kiáltó ellentmondásként kell megélni, hogy miközben százezrek vannak munka nélkül Magyarországon is, ugyanakkor - mindannyian tudjuk környezetünkből - vannak gondozatlan területek, vannak idős, magukra hagyott emberek, vannak kallódó gyermekek és fiatalok, vannak százezrek, akik egy segítő kézre, egy jó szóra várnak, valakire, aki akár csak naponta fél órán keresztül is foglalkozik velük, mindennapi gondjaikban segít nekik megoldást talál. Ezt összekapcsolva lehet a közmunka-söprögetésből a társadalmi kohézió, a társadalom jobb és humánusabb működését elősegítő program.
Tudom, hogy vannak ilyen kezdeményezések (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mégis fontosnak tartom megkérdezni, hogyan áll ezzel kapcsolatban jelenleg a helyzet, és milyen tervei vannak a minisztériumnak. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem