DR. HÉTHY LAJOS

Teljes szövegű keresés

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Képviselő úr kérdése valahol a foglalkoztatáspolitikai törekvéseink lényegét érinti. Ezek egyébként nagymértékben megfelelnek az európai törekvéseknek, hiszen a foglalkoztatáspolitikánkat, jogszabályainkat, intézményeinket Európára való tekintettel, európai szakmai segítséggel építette fel ez, illetve az előző kormány.
Az európai szemléletben központi helye van az aktív foglalkoztatáspolitikának, munkahelyteremtésnek, képzésnek, vállalkozásfejlesztésnek és így tovább, ami teljesen érthető, hiszen a passzív támogatások - járadék - segítik a munkanélküli továbbélését, de nem segítik újraelhelyezkedését. Örömmel számolhatok be arról, hogy '97-ben mintegy 27 milliárd forintot fordítunk aktív foglalkoztatáspolitikára, ez az összes költségvetésben 22,6 százalék, szemben a tavalyi összeggel, amikor 16,8 milliárdot, ami az összes költségben 18,4 százalékot tett ki. Azt hiszem, ez egy nagyon pozitív előrelépés.
Ami a közhasznú foglalkoztatást illeti, itt már messze nem csupán söprögetésről van szó - bár a söprögetés, ismerve utcáink tisztaságát, állapotát, egyáltalán nem felesleges -, hanem éppen olyan tevékenységekről is, amikre képviselő úr utalt. Itt két fő vonulatot szeretnék megemlíteni. Egyrészt a települési önkormányzatok által szervezett közhasznú foglalkoztatást - a sepregetés egyébként leginkább idetartozik -, amelynek a méretei az elmúlt években örvendetesen nőttek. '91-ben ilyen munkákat még mindössze 11 ezer fő végzett, tavaly 141 ezer fő, és ez a szám a jelenlegi kormány ideje alatt megduplázódott, ugyanis '94-ben még csak 70 ezer fő volt így foglalkoztatva. Egyébként itt jegyzem meg, hogy aktív eszközök évente közel 300 ezer főt érintenek, ami tekintetbe véve az 500 ezer fő alatti munkanélküli-létszámot, igen tetemes.
Tavaly jött létre a Közmunka Tanács. A Közmunka Tanács olyan országos programokat szervez, amelyekben tárcák, települési önkormányzatok, területfejlesztési tanácsok működnek együtt olyan kitüntetett területeken, mint a közútfejlesztés, környezetvédelem, belvízvédelem, szociális ellátások. '97-ben egyébként 3,4 milliárdot fordítunk erre a célra, és körülbelül 20 ezer főt foglalkoztatunk. Most indul egy új program, központi erdősítési program, ami a következő években mintegy 40 ezer főnek ad munkát.
Itt szeretném még egyszer aláhúzni, hogy foglalkoztatáspolitikai céljaink megfelelnek az európaiaknak - a közelmúltban váltottunk erről szólt Luxemburgban az európai munkaügyi miniszterekkel. A kulcsszavak az Európához való csatlakozás után: képzés, vállalkozásfejlesztés lesznek, már ma is azok, de ahol még dolgoznunk kell, és ezen dolgozunk, az az, hogy saját támogatási rendszerünket megfeleltessük az Európai Unióénak, mert ez teszi lehetővé, hogy hozzáférjünk azokhoz a strukturális alapokhoz, európai támogatásokhoz, amelyekre oly nagy szükségünk van.
Köszönöm szépen figyelmüket. Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem