DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Képviselő Asszony! Megértem az ön aggodalmát, valóban nemzeti kincsünkről van szó. A Balaton vízminőségének védelme és a tó partján lakók, üdülők zavartalan pihenésének a feltételei elsőrendűek. Éppen ezekre tekintettel írtunk elő korlátozásokat az ön által is említett rendeletben a belsőégésű motorral hajtott kishajók és vízisporteszközök üzemeltetésére. A mentességi kör meghatározásakor elsősorban biztonsági, életvédelmi, mentési, környezetvédelmi és tógazdálkodási szempontokat mérlegeltünk. Amennyiben azonban a képviselő asszony által javasolt további korlátozásokat végrehajtanánk, akkor nem lehetne gyakorlatilag 10-15 kishajóval ellátni a kétszáz kilométer hosszú partszakaszt és a 15 kijelölt fürdőhelyen vízrendészeti, élet- és vagyonvédelmi feladatokat. Jelen pillanatban nem nevesíthetők jogszabályban a konkrét motortípusok, mert ez sértené a versenysemlegességet.
A magunk részéről a Balaton vízminőségének védelme érdekében a következő intézkedéseket tettük, illetve tesszük:
Még az elmúlt évben teljes körű felülvizsgálatra utasítottam a Közlekedési Főfelügyelet vezetőjét. Az engedélyes járművek száma ennek hatására közel 20 százalékkal csökkent 1997-re. Meglehetősen szigorú felülvizsgálat volt! A Belügyminisztérium kezdeményezésünkre vállalta, hogy a vízirendőrség a hajózási szabályzatban előírt korlátozásokat fokozottan ellenőrzi. Rövidesen befejezzük a kishajókra vonatkozó műszaki előírások korszerűsítését, amelyek még inkább figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat.
Úgy vélem, hogy ezek az intézkedések jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy illetéktelenek a Balatonon ne üzemeltethessenek belsőégésű motorral hajtott kishajókat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem