DR. GARAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. GARAI ISTVÁN
DR. GARAI ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnöknő! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A már megszűnt földkiadó bizottságok működéséről, finanszírozási ellentmondásairól már szóltam a parlamentben. Azóta is kapok jelzéseket az önkormányzatoktól, hogy a költségvetési visszapótlás nem fedezte az említett bizottságok működési költségeit.
A problémát az okozza, hogy az 1993. évi II. törvény szövege szerint jártak el. Nevezetesen: a földkiadó bizottságok - és itt idézek - "működési feltételeit az önkormányzatok biztosítják az állami költségvetés terhére".
Az önkormányzatok a törvénynek megfelelően finanszírozták a földkiadó bizottságok működését, többé-kevésbé önmérsékletre törekedve, még akkor is, ha ezt a törvény kötelezően nem írta elő számukra.
Az 1994. május 19-ei kormányrendelet utólagosan már jelentősen beszűkítette a mozgásterüket a hektáronként felszámítható 35 forinttal és a részarány-tulajdonosok után járó 250 forinttal. Ez alkotmányossági aggályokat is felvetett, és ezt a kifogást az Alkotmánybíróság Kiskunmajsa város beadványával kapcsolatosan meg is erősítette. Így elmondható, hogy az előző parlament és kormány inkoherens és joghézagos jogalkotásának következményeként keletkezett különböző mértékű forráshiány egy-egy önkormányzatnál.
A kérdésem az, hogy tekintettel a kétségtelenül fennálló jogalkotási ellentmondásokra, nem volna-e mód az eredeti törvény szerint eljáró önkormányzatok esetében a földkiadó bizottságok működésével kapcsolatosan keletkezett hiányok visszapótlására.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem