KUNCZE GÁBOR

Teljes szövegű keresés

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A felszólalásokra reagálva először is hadd emlékeztessek arra, hogy az alkotmányozás kérdését a parlament kivette a kormány kezéből, és végig jelen volt egyfajta törekvés a konszenzus megteremtésére. Ez az alkotmány egészét illetően nem sikerült, de voltak bizonyos elemek, amelyekben egyetértés volt a pártok között: ilyen volt többek között az is, hogy az alkotmányban rögzítsük mind az országgyűlési, mind az önkormányzati választások időpontját.
Aztán később, a tárgyalások során, az országgyűlési választások időpontját illetően végül is nem született megegyezés, mert a pártok többsége az áprilisi, míg volt olyan párt, amelyik a májusi időpontot támogatta. Ezért aztán úgy döntött az a bizonyos hatpárti egyeztető bizottság, amelyik a Belügyminisztériumban az alkotmánymódosítással kapcsolatban - illetve itt a parlamentben is - egyeztetéseket folytatott, hogy kerüljön ki a konkrét hónap-meghatározás az alkotmányból, és utaljuk ezt a választási eljárásról szóló törvénybe.
Az önkormányzati választások októberi időpontját illetően egyetértés volt a pártok között, de az a megállapodás született az előkészítő bizottságban, hogy ne kerüljön be az október hónap az alkotmányba, mert az mégiscsak furcsa lenne, hogy az országgyűlési választást egy másik törvénybe utalja, míg az október hónapot rögzíti az alkotmányban a törvényalkotó. Ezért aztán ez az időpont is kikerült, és ugyanoda került, ahol a másik megoldás volt.
Most a képviselőtársaim felvetik, hogy hiszen a Magyar Köztársaság kormánya nyújtotta be a javaslatokat: én meg arra emlékeztetek, hogy a benyújtott javaslatok végig hatpárti konszenzuson alapultak. Itt most úgy tűnik, megállapodás született abban, hogy az országgyűlési választások április-május hónapban, míg az önkormányzati választások október hónapban legyenek. A pártok abban a tudatban döntöttek így, hogy a vitában elhangzottak azok a szempontok is, amelyeket Katona Tamás, illetve Kutrucz Katalin az önkormányzati választások időpontját illetően felvetett.
Azok a módosító javaslatok, amelyeket most az alkotmányügyi bizottság tett, reagálnak erre a helyzetre; reagálnak a korábban a kódex kapcsán elfogadott módosító javaslatokra. Ezeket emelik át az alkotmányba, és ezek a megoldások megfelelnek mindannak, amik elhangzottak annak idején a hatpárti tárgyalásokon. Abban az esetben, ha az Országgyűlés ezeket elfogadja, nem tesz mást, mint eleget tesz a korábbi hatpárti megállapodásban foglaltaknak.
Ezért én kérem az Országgyűlést, hogy támogassa ezeket a módosító javaslatokat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem