DR. SEPSEY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: 40 perc!) Még azok is, akik hangosan tiltakoznak... (Zaj.), hogy egy képviselő hozzászólhasson egy úgynevezett koherenciazavar kiküszöbölése vitájában. Megértem kormánypárti képviselőtársaimat, hogy az utóbbi napok eseményei elbizonytalanították... (Derültség a kormánypárti padsorokban.) az alkotmányossági érzéküket. (Moraj.) Ennek tudható be, hogy az alkotmányügyi bizottság meglehetős felületességgel kezelte, hogy ugyan már, egy alkotmánymódosítás során mi lehet a koherenciazavar, az alkotmánnyal mi lehet ellentétben, igen tisztelt képviselőtársaim. (Általános zaj.)
Sajnos sommásan meg kell állapítanom... - bár nem látom a teremben Bihari Mihály képviselőtársamat, aki előterjesztette ezeket a koherenciakiküszöbölésére irányuló javaslatokat. De igen szerettem volna meghallgatni az ő alapos jogászi érvelését: mi a koherenciazavar abban, ha az alkotmány az országgyűlési képviselő-választások időpontját, illetőleg az önkormányzati képviselő-választások időpontját egy külön törvényre bízza. Ő ezt úgy akarja koherenciazavarként kiküszöbölni, hogy az alkotmányba teszi be az időpontot. Mi itt az a koherenciazavar, igen tisztelt alkotmányügyi bizottság, ami miatt most a Házszabály szerint ilyen javaslatot be lehetett volna terjeszteni? Hatályos jogszabállyal nem ellentétes, de a Magyar Köztársaság alkotmánya más törvényre bízza egy időpont kitűzését. (Általános zaj.)
Ha figyelembe veszem azt, hogy a Bihari-féle 2. számú módosító javaslatnak szó szerinti szövegét körülbelül négy héttel korábban benyújtottam az igen tisztelt Országgyűlésnek, amelyet az igen tisztelt alkotmányügyi bizottság megtárgyalt, ugyanerre szó szerint a szövegre akkor az igen tisztelt kormányképviselő azt mondta, hogy: nem támogatom. Az igen tisztelt alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége nem támogatta, most mégis ugyanazt a szöveget, csak éppen más jegyzéssel, visszahozzák a tisztelt Ház elé. (Puch László: Hát ez a lényeg!) Akkor el kellene ismerni, igen tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy tévedtek ismételten, sokadszor - ki tudja. A részletes vitában érveltem amellett, hogy az alkotmány rögzítse a választások időpontját mind az önkormányzati, mind az országgyűlési képviselő-választások esetén. (Általános zaj.) A jelen lévő kormánypárti képviselőtársaim...
Elnök Úr! Őszintén megmondom, nagyon rövid ideig tudom ezt a hangerőt bírni. (Derültség a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem