DR. HACK PÉTER

Teljes szövegű keresés

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak azok kedvéért, akik a vitát kevésbé tudták követni: erről a kérdésről nagyon hosszan folytak egyeztetések a hat parlamenti párt között, nagyon sok fordulóban. Az első megállapodás valóban arról szólt az alkotmány-előkészítő bizottság keretében, hogy kerüljön be az alkotmányba a választás időpontja. Ez a tárgyalások időpontjában elsődlegesen a kormánypártok részéről volt egy engedmény, hiszen a hatályos rendelkezések szerint 1998-ban a választásokat május vége és szeptember vége közötti időpontban lehetett volna megtartani. Nyilvánvalóan sokan, sok helyen azért szeretik jobban a szeptemberi választásokat, mert akkor a költségvetési évből már több telik el.
De a jelenlegi szabályok bizonytalansága a választások időpontját évről évre görgeti. Az önkormányzati választásokat - a hatályos szabályok szerint - karácsony körül kellene megtartani, ami nyilvánvalóan irreális választási helyzetet teremtene. Ezekről a kérdésekről folyt a vita. A kormánypártok közül az utolsó tárgyalási fordulóban az MSZP azt vetette fel, hogy ők az országgyűlési választásnál a májusi időponthoz ragaszkodnának, míg az ellenzék áprilist szeretett volna. A törvényekben - amiket csomagban tárgyaltunk - elfogadta az Országgyűlés mind a májusi, mind az októberi időpontot, tehát az Országgyűlés múlt heti döntése következtében a választási eljárási törvénybe bekerült ez a két időpont, miközben az alkotmányban az szerepel, hogy külön törvény állapítja meg ezeket az időpontokat. Az elfogadott törvényben május szerepel.
Úgy érzem, hogy Bihari Mihály javaslata, amely egyfelől koherenciazavart old fel - hiszen két, már megszavazott törvényi rendelkezés közötti ellentmondást kíván feloldani -, az ellenzék számára kedvező megoldást tesz. Lehet, hogy hiba ilyen javaslatokat előterjeszteni, de azt gondolnám, az ellenzék érdeke az lenne, hogy az áprilisi lehetőség is benne legyen a törvényben. Ha ezt most nem fogadják el - ezt csak az ellenzéki képviselőtársaim kedvéért mondom -, akkor el van fogadva a május, és ettől kezdve - amíg ezt a törvényt meg nem változtatják - május lesz az országgyűlési választások időpontja, és ettől kezdve nem lesz benne az alkotmányban, hanem a választási eljárási törvényben lesz benne, ami eltér attól, amiben a hat párt korábban megállapodott, hogy lehetőség szerint az alkotmányban legyen ez a rendelkezés.
Arra szeretném kérni képviselőtársaimat, fontolják meg, hogy mi az érdekük ebben az ügyben. Szerintem a koherenciazavar fennáll, hiszen megszavazott rendelkezések kerülnek egymással ellentétbe, és a hatpárti megállapodáshoz ez a megoldás áll közelebb, ha egyáltalán valakit érdekel az, hogy korábban miről mit ígért meg a többieknek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem