KISS PÉTER

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Képviselő úr tragikomédiának minősítette a helyzetet. Én képviselő úr kérdéseit tekintem tragikomédiának, hiszen most - tekintettel arra, hogy azt hiszem, félreértésből a megelőző évi hozzászólását olvasta fel - egészen más már Borsod-Abaúj-Zemplénben a helyzet, egészen mást mutatnak az adatok, mint amiről ön itt beszél. Megadhatnám ugyanazt a választ, amit egy évvel ezelőtt tettem, miszerint is a kérdéssel ellentétben nemhogy növekszik, hanem folyamatosan csökken a munkanélküliség. Ez azokra a számokra is igaz volt, és a mostaniakra is igaz.
Ön az interpellációjában szó szerint ugyanazt mondta el, mint egy éve, fél éve, csak a számokat cserélgeti. Cserélgeti a számokat: a múltkor 60 ezer fölöttiről beszélt, most 57 ezerről szólt; akkor sem volt igaz, most sem igaz ez a szám. Hogy a valós számokról is legyen szó itt a Parlamentben, a múltkor is megtettem, most is szólok róla, a következők ezek a számok: '94-hez képest, amikor is 62 ezer volt Borsod-Abaúj-Zemplénben a munkanélküliek száma, ez mostanra mintegy 55 ezer 900-ra, tehát 6 ezerrel csökkent, durván 56 ezerre az elmúlt havihoz képest 641 fővel csökkent a munkanélküliek száma, az elmúlt évihez képest 679 fővel.
Azt gondolom, hogy ez a folyamat beleillik abba a képbe, amelyik országosan tapasztalható. Ez a kép azt mutatja a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, hogy a munkanélküliségi ráta az elmúlt időszakban, köszönhetően az elindult gazdasági növekedésnek, egy év alatt 1,2 százalékponttal marad alatta a megelőző időszaknak így az ILO szerint - ez a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet - nyilvántartott munkanélküliek száma '97 harmadik negyed évében 346 ezerre csökkent, ez 57 ezer 700 fővel kevesebb, mint egy évvel ezt megelőzően.
Ezek a folyamatok Borsod-Abaúj-Zemplén megye szempontjából azért fontosak, tisztelt képviselő úr, tisztelt képviselőtársaim, merthogy ez lehetőséget teremt a munkaügyi kormányzatnak arra, hogy eszközöket átcsoportosítva az amúgy valóban nehéz foglalkoztatási helyzetben lévő régiókban is, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, több forrást használjon fel.
Sorolom ezeket a forrásokat, melyek úgy vélem, jelentős eredményeket hoztak. Az elmúlt évben ebben az időszakban több mint 2 és fél milliárd forintot fordítottunk munkahelyteremtő, munkahelymegtartó beruházások munkaügyi támogatására. Így több mint 20 ezer eddig regisztrált munkanélkülit sikerült különféle aktív foglalkoztatási programokba bevonni. A foglalkoztatási keret kiegészítéseként mintegy 500 millió forintot biztosítottunk speciálisan ennek a térségnek környezetvédelmi közmunkaprogramok támogatására, így mintegy 3 ezer fő vett részt ilyen típusú programokban a kereten felül, s abból az 550 millió forintból, amit a Közmunka Tanács biztosított, mintegy 3 ezer főt meghaladóan vettek részt, közmunkaprogramokban további 3 ezer fő. 8 ezer főnek biztosított foglalkoztatási támogatást, így munkahely-megmaradást, munkahelymegtartást az az intervenciós keret, amelyik '94-től kezdődően állt rendelkezésére a megyének.
Nos, ezek azok az eszközök, amelyekkel a helyzetnek a kis mértékű, de jó irányú változását sikerül előidézni, amelyhez további pénzeszközök és további együttműködési szándékok szükségesek, hogy az országos átlagot mutassák itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.
Köszönöm figyelmét, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem