DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Azt kérdezi tőlem, hogy érzek-e bűntudatot ebben az ügyben. Nem érzek bűntudatot. Bűntudatot az érezzen, aki embertársaival szemben bűnt követett el. Viszont mint magyar állampolgár érzek lelkiismeret-furdalást. Ez annak a következménye, hogy mi megpróbálunk kárpótolni és dokumentumokat kérni olyan emberektől, akiket annak idején elhajtottak a Don-kanyarba, az aknamezőkre, Recskre vagy a Gulágokra, vagy az Andrássy út 60-ba; akik örültek, hogy a puszta életüket tudják menteni, s bizonyára nem arra gondoltak, hogy 50 év múlva milyen dokumentumokra lesz szükség egy kárpótlási törvény igazolására.
Kárpótolni bürokrácia és adminisztráció nélkül természetesen nem lehet - ez igaz. Tehát a hivatalnokok kérik a dokumentumot. Ezek a dokumentumok sokszor olyanok, amilyenek. Több tízezer ügy közül lehet vitatni, hogy egy-egy esetben kinek van igaza. A hivatal védi a maga álláspontját körömszakadtáig, a másik fél a bírósághoz fordul. Nemcsak most, korábban is előfordult, hogy a bíróság nem a hivatalnak adott igazat. A bíróság döntött: a hivatal álláspontját elutasította, és új eljárásra kötelezte. Ennek keretében a kérvényező azt, amit kért, megkapta.
Ismételten mondom: mérhetetlenül sajnálom mindazokat, akiket mi sohasem fogunk tudni tökéletesen kárpótolni és akiktől méltatlanul követelünk dokumentumokat, de be kell tartanunk egy törvényt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem