DR. HOMOKI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Áporka-Dunavarsány-Majosháza-Taksony polgárai felháborodott panasszal kerestek meg, mely szerint az 1992-től működő délegyházi földkiadó bizottság 1994 áprilisától folyamatos törvénysértéseket valósít meg. Ezzel jelentősen megkárosította a térségben gazdálkodni kívánó, a gazdálkodásból megélni akaró polgárait, de nem kevésbé a magyar államot is.
Megkeresésük egy sor szervezésbeli, eljárási és jogi problémát, visszaélést vet fel. Következik mindezekből, hogy a jelentős összértékű földterületek felosztásának, majd tulajdonlásának, illetve ezek anomáliáinak hatósági ellenőrzése nem történt meg. Nem történt meg annak ellenére, hogy a térség érintettjei közvetlenül vagy megbízott jogi képviselőik útján megkeresték az általuk illetékesnek vélt hatóságokat, ennek keretén belül a Földművelésügyi Minisztérium Fővárosi és Pest Megyei Földművelésügyi Hivatalát, majd az ORFK illetékes vezetőit.
A visszásságok és a törvénysértések a következők szerint csoportosíthatók: a helyi felosztásra kerülő földterületek aranykorona-értéke az 1992. évi bejegyzett és nyilvántartott 11,7 aranykorona/hektár értékről hogyan változhatott 1995-re 31,3 aranykorona/hektár értékre?
Hogyan és miképpen történhetett a földmérés, hogy arról az érintetteket nem értesítették? - ugyanakkor földmérés címén 6500 Ft-tól 25 000 Ft-ig terjedő összegeket vettek fel, amiről számlát senkinek nem adtak. Szabályszerű birtokba adás nem történt. Ugyanakkor fiktív szerződések alapján nem létező vagy elhalálozott személyektől is történt földvásárlás. Néhány fős csoport tette rá kezét arra a földterületre, amelyet 53 fő részére igényeltek felosztani.
A rendezetlen földterületek spekulációs bérbeadása, valamint a földkiadásoknál a kedvezőbb pozíciók biztosítása jelentős, több tízmilliós adózatlan jövedelemnövekedést eredményezett a hivatali hatalommal visszaélők részére.
A térségbe tervezett szennyvíztisztító mű és a csatornarendszer módosítását kellett végrehajtani ugyancsak spekulációs okok végett. Ez többletköltséget jelent az önkormányzatok, illetve a térség lakói részére.
Idetartozik még a dunavarsányi Petőfi Mgtsz által 1992-ben kialakított 13 családos lakótelep megdöbbentő veszélyeztetése. Az egyéni érdekeltség szerint kimért és tulajdonba adott szomszédos földterületen, az épületsor tőszomszédságában 40-szer 80 méteres halastavat kívánnak kialakítani az alapjában véve laza szerkezetű homokos talajban.
Kérdezem miniszter úrtól:
Az illetékes hatóságok hogyan gyakorolják az egyébként kötelező ellenőrzési funkciójukat, hogy ilyen események sorozata megtörténhetett?
Mit kíván tenni a térségben tapasztalható jogsértések, visszaélések felszámolására?
Érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem