SZABÓ MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

SZABÓ MIKLÓS
SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége is támogatja a taposóaknák teljes betiltására vonatkozó törvényjavaslatot. Az úgynevezett gyalogsági akna, taposóakna a második világháború szomorú öröksége, ezt a fegyverfajtát akkor dolgozták ki. Bizonyos fokig az igazolta hosszú ideig a katonai gondolkozásban, hogy jellegzetesen védekező fegyver; ellenséges támadás elhárítását akadályozza.
Ugyanakkor nagyon hamar a háború után bebizonyosodott róla, hogy ellenőrizhetetlen, kezelhetetlen fegyvertípus, senki sem tudja, hogy hol raktak le aknákat, utána rövid ideig tart - történetileg legalábbis - az idő, amíg szükség van rá, utána pedig évtizedekig veszélyezteti a polgári lakosságot. Ehhez képest a hatékonysága a mai technikai fejlődés mellett egyre kisebb. Az utolsó évtizedekben a taposóakna a kis háborúk, a helyi háborúk fegyverévé vált. Ha Magyarország lemond ezen fegyver alkalmazásáról, politikailag azt is kifejezésre juttatja, hogy nem tekinti magát egy helyi háború potenciális részesének. A NATO-hoz csatlakozás valószínűleg a magyar határt megszűnő, végleg nem veszélyeztetett határrá teszi, amelyet nem kell aknazárral védeni.
Itt egy mondatban azt is meg kell említeni, hogy politikailag is rossz emlék fűződik ahhoz a néhány esztendőhöz, amikor aknazár védte a "védelmet", a magyar lakosságot a bizonyos többi országoktól. Ettől a múlttól is egy kicsit búcsút veszünk akkor, amikor az aknáktól megszabadítjuk az országot. Megszüntetjük a veszélyeztetettség tudatát, és megszabadulunk egy fegyvertől - amelyet rendkívül nehéz telepítése után ellenőrizni, számon tartani, korlátozni, nyilvántartani -, az ilyen értelemben a lakosságot kockáztató veszélyes fegyvertípustól.
A magyar javaslat jelentősége az, hogy nem csupán magának a fegyvernek a telepítését tiltja, hanem az ezzel kapcsolatos kutatásokat is. Ez továbblépés a nemzetközi folyamatban, ami remélhetőleg elvezet ezen fegyvertípus végleges megszűnéséhez és kihalásához.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(19.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem