MÉCS IMRE

Teljes szövegű keresés

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE, a honvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mélyen tisztelt Államtitkár Úr! A rendkívül bonyolult címet viselő törvényjavaslat valójában a kormány és hazánk azon egyértelmű szándékát kívánja ország és világ előtt kinyilvánítani, hogy egyetértünk az eddig is mérhetetlen szenvedést okozó gyalogsági aknák teljes tilalmával.
Az Országgyűlés a gyalogsági aknák betiltásának kezdeményezéséről szóló, 1996. december 20-án kelt határozatában felkérte a kormányt, hogy a gyalogsági aknák mielőbbi teljes és általános tilalma, fokozatos felszámolása érdekében tegye meg a további szükséges lépéseket, nemzetközi fórumokon támogassa a gyalogsági aknák teljes és általános tilalmára vonatkozó kezdeményezéseket.
Jóleső érzéssel vesszük tudomásul, hogy ez az általunk kezdeményezett országgyűlési határozat a kormánynál jó talajra hullott, és e határozat alapján a Magyar Köztársaság csatlakozott ahhoz a világméretű mozgalomhoz, amely túl kíván lépni az 1980-ban kötött nemzetközi egyezmény, valamint az 1996-ban elfogadott második módosító jegyzőkönyv és az újabban elfogadott negyedik jegyzőkönyv előírásain.
A közvetlen biztonsági környezetünket és az európai folyamatokat tágabb értelemben érintő elemzések arra engednek következtetni, hogy a gyalogsági aknák teljes betiltását megcélzó mozgalom egyre terebélyesedik, folyamatosan növekszik. Az európai államok túlnyomó többsége elkötelezte magát e folyamat mellett. Borisz Jelcin orosz elnök nemrégiben jelentette be, hogy Oroszország is csatlakozik az egyezményhez, és osztja a teljes betiltás elvét.
Az a tény, hogy közel 70 országban 110 millió lerakott aknát tartanak számon, és ugyanennyi a raktáron levők száma hogy évente több mint 10 millió aknát gyártanak, amelynek egyötödét le is rakják, de ugyanakkor ezzel egyidőben csak százezer aknát szednek fel hogy a közismerten olcsó aknák felszedése darabonként 300 usque 1000 dollárnyi pénzbe vagy munkába kerül és mindenekelőtt az a rettenet, hogy az áldozatok több mint 90 százaléka védtelen polgári személy, el kellett hogy vezessen ahhoz az Oslóban közelmúltban véglegesített új egyezményhez, amelyet reményeink szerint nagyszámú ország magas rangú képviselői - köztük hazánk - fognak december 3-án Ottawában aláírni, amely a gyalogsági aknák használatának, raktározásának, gyártásának és továbbadásának betiltásáról, illetve azok megsemmisítéséről szól.
A benyújtott törvényjavaslat, az abban lefektetett kötelezettségvállalások, a korábbiak megerősítése, valamint újak vállalása és kiterjesztése jól időzített, előremutató és más országok számára is követendő példaként fog megjelenni mind a hazai, mind pedig a nemzetközi közvélemény előtt. A megerősítésre váró dokumentumokban precíz megfogalmazást nyer a gyalogsági akna fogalomköre, egyértelműbbek és szigorúbbak a korlátozások, és kiterjednek a használat mellett azok forgalmazására, raktározására és gyártására is. Meg kell szervezni és végre kell hajtani az aknák megsemmisítését, amely egyébként nullszaldós eredménnyel is megvalósítható, és személyes véleményem szerint a fejlesztési moratóriumot fel kell hogy váltsa a teljes tilalom, amelyre vonatkozóan személyesen kívánok módosító javaslattal élni.
A honvédelmi bizottság széles körű, s a kérdés mindkét oldalát, az antihumánus pusztító eszközt, illetve olcsó katonai védelmi eszközt érintő vita után 13 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak nyilvánította a törvényjavaslatot. Ezen túlmenően a bizottság úgy vélekedett, hogy a törvényjavaslat részletes vitájára, amelyen a minden bizonnyal benyújtásra kerülő módosító javaslatok megtárgyalására kerül sor, meghívja a honvéd vezérkar szakértő képviselőit is.
A részletes vita alkalmas lesz arra, hogy még tovább pontosítsa és teljes szakszerűséggel alátámassza a gyalogsági akna betiltásával kapcsolatos kérdéskör minden elemét, a törvényjavaslatban is kifejezésre jutó szándékot, a módosító javaslatokat és a honvédelmi bizottság véleményét.
Mindezek alapján a honvédelmi bizottság, valamint a magam nevében a törvényjavaslatot támogatom, és azt az Országgyűlésnek kellő vita után elfogadásra ajánlom.
Köszönöm szíves figyelmüket.
(19.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem