DR. EÖRSI MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Elnök úr felolvasta ennek a törvényjavaslatnak a címét, amely meglehetősen komplikáltan a mértéktelen sérülést okozónak vagy megkülönböztetés nélkül hatónak tekinthető egyes hagyományos fegyverek alkalmazásának betiltásáról, illetőleg korlátozásáról szól. Én azt hiszem, a parlament előtti vitában talán indokolt és érthető lehet, ha ennek a törvényjavaslatnak vagy nemzetközi megállapodásnak egy közkeletűbb elnevezését használjuk; nevezetesen a taposóaknák betiltásáról van szó.
(19.30)
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A közvélemény nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon az utóbbi időben igen intenzíven foglalkozott a taposóaknák betiltásának kérdésével; csak épp a legutóbbi időben egy tragikus esemény és egy örömteli esemény is ráirányította a figyelmet a taposóaknákra. A tragikus esemény a walesi hercegnő, Diana halála volt, hiszen köztudott, hogy Diana hercegnő mennyit foglalkozott azzal, mennyit - közkeletű szóval - lobbyzott annak érdekében, hogy a taposóaknák betiltásra kerüljenek. Az örömteli esemény pedig az volt, hogy legutolsó Nobel-békedíjat a taposóaknák betiltásáért küzdő szervezett civil szervezet kapta.
Tisztelt Országgyűlés! Miközben a nemzetközi közvélemény csak ezek miatt a tragikus és örömteli események miatt kezdett el foglalkozni a legutóbbi időkben a gyalogsági taposóaknákkal, a nemzetközi diplomácia már évek óta szorgoskodik azon, hogy egy ilyen nemzetközi egyezmény létrejöhessen. Magyarország nagy örömmel csatlakozik ehhez a nemzetközi egyezményhez, hiszen úgy ítéljük meg, hogy a gyalogsági taposóaknák a mai harcászati eszközök figyelembevételével, a mai biztonsági helyzet figyelembevételével arra is tekintettel, hogy Magyarország biztonsága remélhetőleg most már a NATO-ban, de már mondhatjuk, hogy a NATO küszöbén, mindenféleképpen emelkedik, tehát mindezen elemekre tekintettel Magyarország katonai biztonságához a gyalogsági taposóaknák már nemigen járulnak hozzá.
Ugyanakkor azt tapasztalhatjuk a közelmúlt és a régmúlt katonai eseményeiből, hogy a gyalogsági taposóaknák fő áldozatai nem az ellenséges haderők, hanem leginkább a civil állampolgárok. Gondoljunk a volt Jugoszlávia területén folyt háborúra, amelynek során milliós nagyságrendre tehetők azoknak az aknáknak a száma, amelyeket elhelyeztek. És ha csak a magyarországi napi híreket figyeljük, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy még generációkon keresztül a volt Jugoszlávia utódállamaiban napi hírként fog szerepelni, hogy hány gyerek, hány nő, illetőleg hány civil ember hal meg a gyalogsági taposóaknák elhelyezése következtében. Mert ezeket elhelyezni könnyű, azonban a háború megszűntével felszedni nehéz, ha nem lehetetlen, ezért a civil lakosságra igen nagy veszélyt jelentenek.
Éppen ezért, tisztelt Ház, tisztelt elnök úr, a magyar kormány nagy örömmel csatlakozik ehhez a nemzetközi egyezményhez, és ezt a törekvését kívánja ez a törvényjavaslat, módosítás, illetőleg kiegészítés is megcélozni. Azt kéri a kormány a tisztelt Háztól, támogassa a törvényjavaslatot és szavazatával járuljon hozzá ahhoz, hogy Magyarország ehhez az igen fontos lépéshez a maga eszközeivel is hozzájárulhasson.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem