HORN GYULA

Teljes szövegű keresés

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm a szót. Tisztelt leendő Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy megköszönjem a hozzászólásokat.
Azon ritka jelenségnek vagyunk tanúi, hogy szinte teljes egyetértés van a Magyar Országgyűlésben. Egyetértés abban a tekintetben, hogy milyen fontos az ország számára a NATO-hoz való csatlakozás, és lényegében én teljes egyetértést éreztem a lefolytatott tárgyalásokkal kapcsolatban is.
Nagyon szeretném, ha a magyar parlamentben minél több lenne azon kérdéseknek a száma, amelyekben egyetértés alakul ki.
Két, illetve három megjegyzés, ami elhangzott és reagálást kíván:
Az egyik: igen, mi támogatjuk a szomszédok csatlakozását mind a NATO-hoz, mind az Európai Unióhoz. De mindkét szervezet felé és a szomszédok felé is megfogalmazzuk: mi elsősorban abban vagyunk érdekeltek és azt támogatjuk, hogy a csatlakozási követelményeket teljesíthessék. Erről van szó, nem feltétel nélküli támogatásról, hanem ugyanazon teljesítésről, amely Magyarország esetében is döntő volt abban, hogy az első körben meghívták mind a NATO-hoz, mind az Európai Unióhoz való csatlakozás ügyében. Torgyán József képviselőtársamnak mondom ezt. Ezt képviseltük legutóbb Bukarestben, és ezt képviseltük a különböző nemzetközi fórumokon.
Ami az aláírásos népszavazást, a földkérdést illeti, tisztelt képviselőtársam, ez nem a kormány dolga. A parlament előtt fekszik, a parlament illetékes bizottsága fogalmazza meg az álláspontját és javaslatát, és ennek alapján dönt az Országgyűlés. A kormány ebben nem vesz részt.
Végül, ami pedig a NATO-val összefüggésben a népszavazásra való mozgósítást illeti, el kell mondanom, hogy több száz, a legkülönbözőbb szakmai, lakossági és egyéb fórumra került sor. Én azt kifejezetten üdvözlöm, ha mások is, a többi párt is részt vesz ebben, és az elkövetkező két hetet is maximális mértékben ki fogjuk használni arra, hogy megismertessük az álláspontunkat, és megadjuk a válaszokat a lakosság körében felmerült kérdésekre.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem