DR. SZEKERES IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! "Magyarország biztonsága két tényezőre építhető: a kiegyensúlyozott viszony a szomszédokkal és a szerves integrálódás az euro-atlanti közösséghez. Ez utóbbiban kiemelt szerepet kap a széles körű politikai és katonai együttműködés a NATO-val. A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint a csatlakozásról népszavazással kell dönteni."
A Magyar Szocialista Párt 1994-es választási programját idéztem. Amit akkor terveztünk, az most megvalósulóban van. Ez Magyarország és a magyar nemzet sikere, és elismerése annak, hogy Magyarország ma demokratikus jogállam.
Ezt azért nagyon fontos hangsúlyozni, mert az Észak-atlanti Szövetség megalakítói 1949-ben a demokrácia, a jog uralma és a szabadság mellett tettek hitet, és Magyarország meghívása a NATO-ba azt jelzi, hogy Magyarországot nemes elveknek és értékeknek megfelelő országnak tekintik. Megütjük tehát azt a mércét, amelyet a demokráciában és a szabadságban az Észak-atlanti Szövetség tagállamai önmaguk számára teremtettek. Sőt, több is annál Magyarország szerepe és helyzete, mert nemcsak demokratikus jogállamnak tekintik, hanem e térség stabilizáló tényezőjének is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ma a magyar választópolgár, túljutva azon, hogy vajon lesz-e népszavazás vagy sem, egy kicsit értetlenül figyelve a parlamenti vitát, joggal teszi fel azt a kérdést, hogy miért jó Magyarországnak, ha csatlakozik a NATO-hoz.
A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint először is azért, mert így lesz teljes a biztonságunk. A NATO elvei közé tartozik, hogyha bármelyik országot támadás éri, a többi megvédi. S hogy ez milyen fontos jelzés, mutatja az is, hogy a NATO fennállása óta nem volt példa arra, hogy kívülről támadás érje a NATO bármelyik tagállamát.
Másodszor azért, mert így döntéseknek a részesei lehetünk, amelyek ránk is vonatkoznak, és ránk is hatással vannak.
Harmadsorban azért, mert a magyar gazdaság fejlődésének fontos feltétele az, hogy Magyarország a stabil és biztonságos Európához tartozzon, és végül azért, mert ez a legolcsóbb módja a biztonságunknak. (Zaj.)
Ha ilyen nagy a tét, hogy Magyarország jövőjéről van szó, ha a NATO-hoz való csatlakozás egyben előfeltétele az Európai Unióhoz való csatlakozásnak is, akkor fel kell tenni azt a kérdést, hogy az elmúlt hónapok során miért léptek egyesek olyanokat a politikánkban, amelyek ezt kockáztatták. Vajon miért volt a vélt választási érdek néhány ellenzéki politikus számára fontosabb a nemzeti céloknál? Talán azért, mert nem kívánták, nem tartották jónak, hogy Magyarországról szóló döntés akkor szülessen meg, amikor a Magyar Szocialista Párt van kormányon? (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Is!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy túljutva ezeken a vitákon, ma a parlamentben láthatóan helyreállt a konszenzus a hat parlamenti párt között, és van esély arra, hogy november 16-án a parlamenti erők és a szuverenitással bíró nép együttesen tudjon dönteni. Mi abban bízunk, hogy ez a döntés arról fog szólni, hogy Magyarország csatlakozzon a NATO-hoz, és mi, szocialisták azt kérjük a választópolgároktól, hogy jöjjenek el szavazni, mert szavazatuknak súlya van, mert november 16-án Magyarország jövőjéről fogunk dönteni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem