SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Én a következő kérdést teszem fel, amikor különböző, állam és egyház közötti viszonyról beszélünk: mi a jó a két félnek? Megfelel-e az a modell, amit a Szabad Demokraták Szövetsége mond, az egyházaknak? Nem felel meg. Nincs egyetlen olyan egyház, eddig még nem volt, amelyik azt mondta volna, hogy neki jó az a fajta megközelítés, amit a szabaddemokraták javasolnak. Ilyen egyház nincs ma Magyarországon. Lehet, hogy lesz majd ilyen nyilatkozat, ma nincs ilyen Magyarországon.
Mi következik ebből? Ebből számomra az következik, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége olyan modellt és olyan konstrukciót talál ki, ami neki valamiért jó, de az egyháznak nem jó. Ezzel szemben az eddig folytatott gyakorlat a magyar parlamentben az volt, hogy figyelembe vette az egyház sajátosságát és érdekeit, az állam sajátosságát és érdekeit, és a kölcsönös érdekeknek megfelelően próbált valamilyen megállapodásra jutni, létrehozott törvényeket vagy konkordátumokat vagy bármilyen más megállapodást.
Gondolom, a kölcsönös érdekek mondatták az előző kormánnyal azt, hogy közoktatási megállapodást köt különböző történelmi egyházakkal, és ezeket a megállapodásokat megkötötte hosszú távra.
A jelenleg is a minisztériumot vezető miniszter úr - Magyar Bálint - és Fodor Gábor ideje alatt ezeket a közoktatási megállapodásokat nem tartották be. Nem azt csinálták, hogy tárgyaljuk újra és szüntessük meg a dolgot, nem tartották be, ez könnyebb, egyszerűbb volt, csak, azt gondolom, nem ez a helyes eljárás. Az gondolom, ha közfeladat átvállalására van egy megállapodás, akkor azt be kell tartani.
Ilyen megállapodások köttettek, de lehet ilyen kvázi megállapodásnak tekinteni azt, hogy a Magyar Vöröskereszt ellátja a menekülteket, vagy hogy a Máltai Szeretetszolgálat ellát ilyen típusú tevékenységet, vagy ilyen az, ha a fővárosban szociális jellegű alapítványokban, némineműleg rendezetlen pénzügyi körülmények között ugyan, de látnak el szociálisan ellátásra szoruló embereket; és vannak erre a fővárosban is ilyen szervezetek, amelyek szintén közfeladatot látnak el - vagy jól vagy rosszul, ez a kérdés.
Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem