DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretnék visszautalni arra az 1996. július 3-i időpontra, amikor ebben a Házban közösen nyomtuk meg az igen gombot a felsőoktatási törvény módosítására.
A felsőoktatási törvénynek ez a módosítása egy új konstrukciót vezetett be a felsőoktatás finanszírozásában, amely döntően nem az intézménytípusok, hanem a hallgatók finanszírozási módja között tett különbséget. Azt mondta, hogy vannak államilag finanszírozott hallgatók, és vannak olyan hallgatók, akiket más módon finanszíroznak.
Az államilag finanszírozott hallgatókat nem feltétlenül az állami intézményekben kell képezni, mondotta a törvény, lehetőséget adott nem állami intézményeknek is arra, hogy államilag finanszírozott hallgatói létszámra pályázzanak és nyerjenek el pályázatot a Felsőoktatási és Tudományos Tanács döntése alapján, és ezek után az államilag finanszírozott hallgatók után ugyanazt az állami támogatást kapja az intézmény, mint egyébként az állami intézmény.
A törvényjavaslat egy felmenő rendszerben vezette volna ezt be, a nem állami intézményekben már bent tanulók a jelenlegi szokásos költségvetési hozzájárulást kapják, a felmenő rendszerben, ahogy jönnek be az újabb hallgatók, utánuk az intézmény a normatívát kapja.
A vatikáni megállapodás és ennek nyomán a törvénymódosítási javaslat kizárólag annyiban tért el ettől a modelltől, hogy azonnal bevezette a szóban forgó hallgatókra az állami felsőoktatási normatívát, míg a nem egyházi, nem állami intézmények esetében megtartotta ezt a felmenő rendszert, vagyis ott négy év múlva fog ugyanaz a helyzet előállni, ami most az egyházi intézmények esetében előállt.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem