DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Iványi képviselőtársam bevezető szavaihoz igazodva magam is igyekszem az e Házban már számtalanszor elhangzottakat még egyszer elismételni, miszerint: nincs szó az egyházi iskolák másmilyen finanszírozásáról, mint az önkormányzati vagy a magániskolákéról.
A költségvetés nem iskolákat finanszíroz, hanem hozzájárul a fenntartó költségeihez: minden fenntartó költségéhez egységesen, a normatíva szerint járul hozzá. Nem is a közoktatási törvény, hanem az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének pénzügyi feltételeiről szóló törvényjavaslat az, amelyik teremt egy olyan kiegészítő támogatást, amely pótolja az egyházi fenntartó esetében nem létező jövedelmet, amely az önkormányzatok esetében a személyi jövedelemadó visszaosztásából, az alapítványi fenntartó esetében az alapítványi befizetésekből származik, és amelynek birtokában a fenntartó a tényleges költség és a normatíva közötti különbséget ki tudja egyenlíteni.
Nem célja a törvényjavaslatnak - és nem volt célja a Szentszékkel kötött megállapodásnak sem - az, hogy az önkormányzatok pusztán anyagi megfontolásokból szakmányban kezdjék átadni az iskolákat különböző egyházi fenntartóknak. Éppen azért építette bele a javaslattevő a közoktatási törvénybe azt a bizonyos passzust, amelyik arról intézkedik, hogyan lehet abba a megyei fejlesztési tervbe bekerülni, amely megyei fejlesztési tervben való szereplés után számítják ezt a bizonyos kiegészítő támogatást. Azt mondja, hogy amennyiben az önkormányzat át kívánja adni az iskolát, mert erre igény van, akkor az ezzel járó költségeket ne a költségvetésre hárítsa, hanem maga fizesse; de ne adjon át iskolát az egyházi fenntartónak csak azért, mert ezáltal a költségek egyharmad részétől meg tud szabadulni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem