DR. OROSZ ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Én Iványi Tamás képviselő úr előadásának ahhoz a mondatához szeretnék kapcsolódni, amihez részben Szabó Zoltán államtitkár úr is kapcsolódott.
Nagyon sűrűn előkerül ez az érvekben - azért szeretnék erre reagálni -, hogy az önkormányzatok abban lesznek érdekeltek a jövőben, hogy lemondjanak iskolájukról, hiszen az önkormányzatok nem kapnak teljes támogatást, míg az egyházi iskolák teljes támogatást kapnak. Erre egyébként Szabó Zoltán utalt, és megmagyarázta, hogy ez nem pontosan ezt jelenti.
De van még egy akadálya annak, hogy az önkormányzatok abban legyenek érdekeltek, hogy lemondjanak az iskolájukról: az az alkotmánybírósági határozat, amelyre képviselőtársaim korábban már elég sokszor utaltak. De hadd utaljak arra a részére, amely ezt nem teszi lehetővé: azt mondja ez a határozat, hogy az államnak ott is, ahol az eddigi iskola épületét vagy az iskolák nagyobb részét egyházi tulajdonba adják, azok számára, akik nem kívánnak egyházi iskolába járni, tényleges alternatívát kell biztosítani, azzal, hogy semleges iskola látogatását lehetővé teszi; természetesen ezt az önkormányzatnak kell biztosítania. E semleges iskola igénybevétele nem jelenthet a számukra, tehát azok számára, akik semleges iskolába akarnak járni, aránytalan terhet.
Ha ez nem elégséges gát, akkor én nem tudom, hogy milyen gátakat lehet még a törvényes szabályozásba beépíteni. Hiszen itt arról van szó, hogy ha száz gyerekből öt semleges iskolába akar járni, annak az ötnek a számára is biztosítani kell a számukra nem aránytalan terhet jelentő iskolalátogatást.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem