DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kiemelkedő jelentőségű állomáshoz érkeztünk el az új ingatlan-nyilvántartási törvény megalkotásával, hiszen az elmúlt évek társadalmi és gazdasági változásai miatt az ingatlan-nyilvántartást vezető földhivatalok munkája és szerepe felértékelődött. Az ingatlanok száma rendkívüli mértékben megszaporodott, és ezzel párhuzamosan az elintézésre váró ügyek száma is folyamatosan nőtt.
Nyilvánvalóvá vált, hogy a tulajdoni lapok manuális vezetése mellett a szervezet a kihívásnak nem tud eleget tenni, és elérkezett az idő a nyilvántartás informatikai fejlesztésére. Ennek megfelelően szükségessé vált a hatályos joganyag felülvizsgálata és az új ingatlan-nyilvántartási törvényjavaslat kidolgozása és előterjesztése.
Szeretném megköszönni képviselőtársaimnak a törvényjavaslattal kapcsolatos hozzáállásukat, azt, hogy szakmai kérdésként kezelték az új szabályozást, s a vitában ez a megközelítés dominált. Köszönöm továbbá az aktivitást, hogy a törvényjavaslathoz számos olyan képviselői módosító indítványt nyújtottak be, illetve bizottsági módosítást kezdeményeztek, amelyek elfogadása jobbá és teljesebbé teszi a törvényt.
Bizottsági módosító javaslatra egészülnek ki a rendelkezések a földminősítéssel kapcsolatos alapvető szabályokkal, amelyek részben e törvényjavaslatba, részben a zárórendelkezéseken keresztül a termőföldtörvénybe épülnek be. Jelenleg nincs olyan hatályos szabályozás, ami a földminősítés jogi alapját alkotná. A még hatályos ingatlan-nyilvántartási törvényerejű rendelet tartalmaz ugyan néhány, földminősítéssel kapcsolatos előírást, ezek azonban egyrészt nem teremtik meg teljes körűen a feladat végrehajtásához szükséges jogi kereteket, másrészt nincsenek meg ezek ingatlan-nyilvántartási konzekvenciái. A módosító javaslat elfogadása esetén ez a kérdéskör megnyugtató módon rendeződik.
Ugyancsak fontos kiegészítést jelent az a mezőgazdasági bizottság által benyújtott módosító indítvány, amelynek célja, hogy a törvényjavaslat egy különleges eljárás szabályaival megteremtse a lehetőségét az ország nagyvárosaiban, különösen pedig a fővárosban előforduló rendezetlen tulajdoni állású ingatlanokkal kapcsolatos változások átvezetésére. Ezen ingatlanoknál ugyanis hiányoznak a szükséges okiratok, és ezek létrehozása, beszerzése elsősorban időmúlás, és a korabeli nem megfelelő, a földhivatalon kívül álló ügyintézés következtében nem is pótolható. Ezért ezen ingatlanok tulajdoni viszonyainak rendezése és a jogbiztonság megteremtése érdekében támogatjuk a módosító javaslatot.
A jelzálogjogtörléssel kapcsolatos képviselői módosító javaslat beterjesztett formájában nem volt elfogadható. Ugyanis ha a javaslat szerint jelzálogjog törlését kizárólag az ingatlan tulajdonosa kérheti, akkor ezzel éppen az ilyen jellegű törlési engedélyeket legnagyobb számban kiadó hitelintézeteket zártuk volna el a kérelem benyújtásának lehetőségétől. Megtaláltuk azonban azt a megoldást, amely megteremtette az összhangot a polgári törvénykönyvet módosító 1996. évi XXVI. törvény jelzálogjogra vonatkozó rendelkezéseivel, és az nem tartalmaz indokolatlan korlátozást.
A törvényjavaslatot megtárgyaló bizottságok előtt vitatott volt a javaslatnak a kézbesítésre vonatkozó szabályozása. Az ügygondnok kirendelését előíró módosító indítványt nem támogattuk, hiszen ezzel az államigazgatási eljárásban és a polgári perrendtartásban alkalmazott kézbesítési eljáráshoz képest egy új, ezeknél szigorúbb eljárás került volna kialakításra.
Elfogadtuk azonban a kézbesítéssel kapcsolatos észrevételeket. Ezért azzal a megoldással értünk egyet, amely szerint e kérdésben az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény rendelkezéseit szükséges alkalmazni. Ez a törvény ugyanis kellő részletességgel szabályozza mind a kézbesítés, mind az ügygondnok kirendelésének eseteit.
Egyetértünk azokkal a javaslatokkal is, amelyek célja a földhivatali eljárás alapjául szolgáló okiratok esetleges többszöri benyújtásának megakadályozása volt, hiszen ez egyaránt szolgálja az ügyfelek és az eljáró szerv érdekeit is.
Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, hogy ez a törvényjavaslat a módosító javaslatokkal együtt biztosítja az elérni kívánt célt, rendezett jogi alapot biztosít az ingatlan-nyilvántartási munka végzéséhez, meggyorsítja az eljárást.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy ehhez adják szavazataikkal hozzájárulásukat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem