DR. SZIGETHY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Deutsch Tamás felszólalásában volt egy olyan elem, ami miatt úgy gondolom, a vita elején feltétlen szót kell kérnem, egy jogi tisztázás érdekében.
Deutsch Tamás azt mondta, hogy a vitatott ingatlanokat a törvény erejénél fogva kapta meg az MDF és a Fidesz. Ez súlyos jogi tévedés! A Fidesz megkapta a Lendvay utcai székházat a törvény erejénél fogva, az MDF pedig a Bem téri székházat. A többi székházat kormányhatározat alapján kapta meg. Ez egy óriási különbség!
Az összes központi pártingatlannál - vagy pártingatlannál általában - három jogi kategória létezik, és nem szeretném, ha ennek a három kategóriának az összekeverésével telne el feleslegesen az idő ebben a vitában. Egyrészt voltak az egykori MSZMP-ingatlanok, amelyeknek egy része az MSZP birtokában maradt, ez az egyik kategória. A másik az 1991. XLIV. törvénnyel, törvény erejénél fogva darabszám szerint, név szerint megjelölt ingatlanok, amelyeknél konkrétan a pártok egymás közötti ellenőrzése szerint történt meg a törvény erejénél fogva az átadás.
(12.20)
Mivel a törvény adta át ezeket, fogalmilag abszurdum törvénysértésről beszélni. Ez más törvénnyel lehet esetleg ellentétes, de saját magával nem lehet.
Végül a harmadik kategória:
A Fidesz és az MDF oldaláról a törvény lehetőséget adott arra, hogy a hiányzó részt a kormány kormányhatározattal átadja. Most erről van szó. Ha ezt a harmadik kategóriát bármi egyébbel összekeverjük, ahogy Deutsch Tamás például próbálkozott hivatkozni a Mérleg utcai székházra, amelyik a törvény erejénél fogva került átadásra, komolytalanná teszi a vitát. Ne menjünk bele ebbe az utcába, maradjunk tárgyszerűen ennél a keretnél, annál a kérdésnél, hogy a kormány eleget tett-e a törvénynek, vagy nem tett eleget akkor, amikor ezeket a székházakat a Fidesznek és az MDF-nek átadta. Az összes többi székház felemlegetése ebben a körben témán kívüli (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és csak összekeveri a mostani ügyet.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem