IZSÓ MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

IZSÓ MIHÁLY
IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársak! Miniszter Úr! A szakirodalom környezetszennyezőként tünteti fel a hígtrágyát, amely problémát okoz a környezetvédelemnek is. Ez a probléma ötven évvel ezelőtt nem jelentkezett, mivel a tanyás gazdálkodásnál nem is gyűlhetett össze nagy mennyiségű hígtrágya, s azt a termelők hasznosították.
A hígtrágya jelenléte, problémája az állattartó telepek velejárója. A jelenlegi megoldás nem jó, hiszen nincs szakszerű hígtrágya-, istállótrágya-kezelés több nagyüzemben. Egyes nagyüzemek az egyéb, egyszerűbb termelésnövelő módszerhez folyamodtak, nitrogénnel pótolják a tápanyagot; ez viszont a termőtalaj károsodásához, savanyodásához vezet. Különben is, a talaj Ph-értékének csökkenése, savanyodása már ma is tény, évente egyre több, korábban semleges kémhatású talaj válik savanyúvá.
Jó lenne, ha az agrárszabályozók, pénzügyi támogatások ezt a gondot is figyelembe vennék, mivel országunk agrárország, s ha a mezőgazdasági termelési feltételek, terméseredmények romlanak, úgy az az egész lakosság ellátását, életszínvonalát rontja.
Kérdezem a miniszter urat: hígtrágya kezelésére vannak-e kötelező előírások a nagy állattartó telepek részére; ha igen, úgy azt a telepek betartják-e?
Várom válaszát. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem