CZOMA KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Tudott dolog, hogy Magyarországon jelenleg három-négy millió ember él létminimum alatt. Nagy baj ez, hiszen a nemzetnek a közérzetét, hangulatát, élni akarását, demográfiai helyzetét nagyban befolyásolja.
Talán még az előbb elmondottaknál is nagyobb baj, hogy az egészségügy, ezen belül a kardiológia, a szívsebészet is létminimum alatt tengődik. Egy életfontosságú intézmény a fennmaradásáért küzd akkor, amikor szakmailag bizonyítható, hogy egyre nagyobb szükség van rá. A szív- és érrendszeri betegségek és az ebből bekövetkező halálozások súlyosan érintik az egész társadalmat, hisz évente sok ember hal meg szívsebészeti segítségnyújtás hiányában.
Az ország délnyugati részében, Zala megyében 1994-ben jött létre a megyei kórházban szívsebészet, annak köszönhetően, hogy egy nagyszerű embert, dr. Papp Lajos professzor urat és stábját el tudták távolítani Budapestről. A professzor úr irányításával európai hírű intézmény lett Zalaegerszegen a szívsebészet. Meg kell mondanom, nagy szükség volt erre, hiszen a régióban 200-300 kilométerről volt lehetőség a szívbetegek gyógyítására.
A nyitott szívműtétek költségeinek egy részét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a másik részét a minisztérium téríti, de úgy, hogy minden egyes nyitott szívműtét minimum 400 ezer forint veszteséget jelent az anyaintézménynek. Ebből következett az, hogy feszültség támadt a kórházon belül és a gazdasági nehézségeket igyekeztek a szívsebészetre testálni. Etikátlan, de rendkívül káros is, ha az egészségügyön belül a szakmák közötti feszültséget a finanszírozás gyengeségével szítja a Népjóléti Minisztérium.
Szeretném felhívni miniszter úr figyelmét arra, hogy az egészségügy a teljes összeomlás küszöbén van. A kormány a választások előtt igyekszik az ország helyzetét rózsaszínben feltüntetni, ugyanakkor válsághelyzet uralkodik több területen, így az egészségügy területén is.
Kérem, hogy az egészségügy helyzetén javítson a kormány, a szívsebészetnek pedig adjon kellő támogatást, mert sajnálatos módon növekszik a szívbetegek száma. A zalaegerszegi szívsebészet kiváló eredményeivel, műtéteinek számával igazolta létjogosultságát.
Kérdezem miniszter urat: mikor számíthat a zalaegerszegi szívsebészet megfelelő támogatásra? (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem