DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Én is Gellért Kis Gábor hozzászólásához szeretnék néhány megjegyzést fűzni, tudniillik én nem úgy értettem Pusztai Erzsébet képviselő asszony és Surján képviselő úr felszólalását, ahogy ő, én úgy gondolom, hogy ők mindketten rendkívül fontos kérdést feszegettek az ellátáshoz való jog visszautasításával kapcsolatosan.
Azt szeretném leszögezni, hogy egy dolog a beteg önrendelkezési joga. Én hívő ember vagyok, és le szeretném szögezni, hogy személyesen speciel nem értek egyet azzal, hogy én magam határozzam meg, mikor ér véget az életem, de mivel a törvény nem teszi kötelezővé azt, hogy visszautasítsa az állampolgár az orvosi ellátást, ezért úgy gondolom, hogy az én személyes viszonyulásom szempontjából ez közömbös kérdés.
Viszont nem lehet ezt az egész önrendelkezési jogot kiragadni a környezetből, abból a környezetből, ahol az adott polgár, aki visszautasítja azt, helyet foglal - és mondjuk, itt a családjára gondolok elsősorban. Mert mit is jelent például a környezetének az, ha valaki visszautasítja az ellátást? Az a környezet, ahogy arra célzás történt, ott áll és látja azt az embert, akihez orvost kellene hívni - és ezt ne tegye meg azért, mert három vagy négy évvel ezelőtt egy okiratot kiállított, amelyben azt mondta, hogy neki nincs szüksége orvosra, ha ilyen baj éri? Azt szeretném ezzel mondani ügyvédként, hogy ebből még jogilag is probléma keletkezhet adott esetben arra nézve, aki nem hívja ki az orvost - de most két perc időkeret kevés ehhez.
Tisztelt Ház! Gellért Kis Gábor képviselő úr azt mondta, hogy öntudatos polgárokat kell nevelnie ennek a törvénynek.
(21.20)
Én úgy gondolnám, hogy az öntudatosságot nem az egészségügyi törvényen keresztül kellene a jogalkotónak megcéloznia - bár ennek is van ilyen vetülete, ezt nem becsülöm le -, hanem például ott kellene kezdeni az öntudatos polgári létre nevelést, hogy például az ügynöktörvényben nem az ügynökök jogait (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kellene védeni a besúgottakkal szemben; mert komédia az egész, ami ott történt, hogy (A felszólaló mikrofonját kikapcsolják.) a történelmi múltat nem lehet föltárni, és a spiclik személyét nem lehet leleplezni. (Dr. Salamon László tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem