DR. FAZAKAS SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS, ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Alelnök Asszony! Igen tisztelt Képviselő Úr! Igen tisztelt Ház! A képviselő úr által említett privatizációs témák szoros összhangban vannak a kormány energiapolitikájával, amely - mint a magyar energiapolitika - az ország energiaellátásának minél biztonságosabb és minél kisebb költséggel való megvalósítását célozza.
Ez teljes összhangban van az 1993-ban az Országgyűlés által elfogadott magyar energiapolitika ma is érvényes fő alapelveivel, amelynek célkitűzései közismerten a következők: az egyoldalú importfüggés mérséklése, a stratégiai készletek növelése, az energiatakarékosság szerepének fokozása, az energiahatékonyság növelése, a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az energetikai döntéseknél a nyilvánosság szerepének fokozása, piackonform szervezeti, közgazdasági és jogi környezet megteremtése, az európai integráció megvalósítása az energián belül is.
Az elmúlt évek során az energiapolitika célkitűzéseinek jelentős része megvalósult. Hadd említsem csak meg, hogy megvalósult és 1996 októberében üzembe lépett a nyugat-európai és magyar gázrendszert összekötő Győr-Baumgarten közötti új gázvezeték; villamosenergia-rendszerünk ma már párhuzamos próbaüzemben jár a nyugat-európai villamos rendszerrel és így tovább.
A privatizáció napjainkra a gáz- és áramszolgáltató vállalatoknál gyakorlatilag megvalósítottnak tekintendő, az eddig privatizálatlan erőművek és az MVM Rt. új privatizációs stratégiájának kidolgozása jelenleg van folyamatban. 1996 óta hazánk már nemcsak az OECD-nek, hanem a Nemzetközi Energia Ügynökségnek is tagja. Ez a tény, hogy tagjai vagyunk a Nemzetközi Energia Ügynökségnek, valamint hogy csatlakoztunk a nyugat-európai vezetékrendszerekhez, megteremti annak a lehetőségét, hogy a jövőben nagyobb szerepet vállaljunk a kelet-nyugati ilyen irányú energiatranszfer-elképzelé-sekben.
Az energetika legnagyobb feladata jelenleg a jövőbeni villamosenergia-ellátás feltételeinek biztosítása, az új erőművek létesítésének elősegítése. Ma már ezeket az erőműveket nem az állam, hanem a vállalkozói szféra építi, és ahhoz, hogy ezek az erőművek megfelelő mennyiségben épüljenek ki, ki kellett alakítani azokat az erőmű-építési elképzeléseket, amelyeket a kormány (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) már elfogadott, és a parlament is vizsgálja. A képviselő úr által említett energiapolitikai beszámolót pedig az idén még - ahogy azt terveztük is, kétévente, azaz év végéig - a parlament elé terjesztjük.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem