KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Teljes mértékben megértem képviselő asszony többszöri kérését. Valóban, a közlekedési tárca még az előző kormányzat idejében, már '92-ben elhatározta ennek a hídnak a koncessziós formában történő megépítését, és '93 decemberében - ahogy ön is mondta - aláírásra is került a koncessziós megállapodás; és ezzel megnyílt a lehetőség jogi értelemben az útnak, ennek az úttal összekötött, a Duna két oldalán lévő térséget összekötő szekszárdi hídnak a megépítésére. A problémát az okozta, hogy bár a társaságot időben bejegyezték, elkészültek a műszaki tervek, és néhány hónap csúszással, mintegy másfél éven belül a hatósági engedélyek is, de pénzügyileg nem sikerült zárni a projektet, ez pedig egyértelműen - tehát az építés finanszírozási feltételeinek megteremtése - a nyertes részvénytársaság feladatához tartozik.
A problémát elsősorban a kedvezőtlenül alakuló forgalmi adatok okozták. Ezért - bár 1995 szeptemberében, ahogy ön is idézte, miniszter úr itt, a Parlamentben így nyilatkozott -, a közelmúltban külön tárgyaltam - azért, hogy valahogy előremozduljon a dolog - de Larosiere úrral, az EBRD elnökével is. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a szekszárdi Duna-híd finanszírozhatóvá tételéhez szükséges lesz az M5-ös építéséhez hasonlóan az eredetileg vállalt állami hozzájárulás számukra elfogadható mértékű növelésére. Ennek az összegnek a megállapítása jelen pillanatban folyamatban van. Az ezzel kapcsolatos konkrét javaslatokat várjuk a Duna-híd koncessziós társaságtól. Sajnos az elmúlt időszakban a pénzügyi zárás nem történt meg, a kormány nem kapta meg az ilyen típusú javaslatot.
Reméljük - ahogy mi is javasoltuk -, hogy az új forgalmi prognózis, ami a déli térségben a balkáni béke helyreállásának következtében kialakult, talán kedvezőbb finanszírozást tesz lehetővé.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem