DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai és a jövő heti döntéssel fontos szakaszhoz és utolsó szakaszához érkezett az a folyamat, amelynek eredményeképpen a nemzeti hírügynökség kiemelkedő jelentőségű közszolgálati feladatait részvénytársasági formában folytatja tovább.
Az elmúlt hetek során lefolytatott egyeztetések eredményeként végleges formáját öltötte a határozati javaslat, és ezekben az egyeztetésekben kifejezésre jutott a konszenzus érvényesítésének igénye is. Ezt tükrözi az a tény is, hogy a kormány a benyújtott pontosító, kiegészítő javaslatok többségével egyetért, azokat támogatja.
Az egyeztetések központi elemeként az elmúlt hetek és napok során a Magyar Távirati Iroda független és biztonságos működésével összefüggésben lévő pénzügyi, gazdasági feltételek megteremtésével kapcsolatos álláspontok és javaslatok összeegyeztetése állt. Az általános és a részletes vita során többször elhangzott, hogy a gazdasági, pénzügyi feltételek kiemelkedő jelentőségűek, ugyanakkor nem elsősorban és nem teljes mértékben kapcsolódnak a részvénytársaság megalapításának pillanatához.
(18.50)
Ezek folyamatos elemzést és figyelmet érdemelnek.
A nemzeti hírügynökség közszolgálati feladatainak folyamatos és megfelelő szintű ellátásának biztosítása a kormány számára is meghatározó jelentőségű. Az alapító okirat elfogadásával az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat és intézkedéseket a kormány sem tartja véglegesen lezártnak és lezárhatónak. Ezért támogatja azt a módosító javaslatot is, amely meghatározza a kormány feladatát és rendezi, hogy az alapítás napját megelőző mintegy fél esztendő vagyonmérlegének elkészítése alapján a szükséges vagyonváltozás még a részvénytársaság cégbejegyzését megelőzően átvezethető legyen.
Tisztelt Képviselőtársaim! A benyújtott országgyűlési határozati javaslat is eleget tesz annak a törvényi kötelezettségnek, hogy az új részvénytársaság részére átadásra kerüljön az alapításkori vagyon teljes köre. Az alapító okirat elfogadása kapcsán a kormány nem támogatja, nem tudja támogatni a költségvetési és a kulturális bizottságnak két olyan javaslatát, amely a rendelkezésre álló és a hatályos törvényekkel összhangban álló forrásokon felül, azoktól eltérő módon javasolná biztosítani a pénzbeli hozzájárulás összegét. Ez azonban nem jelenti és nem jelentheti azt, hogy a működőképesség fenntartásában a kormány és az Országgyűlés felelőssége véget érne. A törvényben és az alapító okiratban is rögzített szabály alapján biztosított a közszolgálati feladatok teljesítése érdekében szükséges további céltámogatások lehetősége és kötelessége. Az erre vonatkozó esetleges javaslatot a gazdasági társasági formában történő működés első tapasztalatai, a tényleges gazdasági helyzet ismeretében már a részvénytársaság kinevezésre kerülő elnöke - a felügyelőbizottság és a könyvvizsgáló véleményének figyelembevételével - teheti meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek után kérem önöket, hogy a határozati javaslat, illetőleg a kormány által támogatott módosító javaslatok elfogadásával segítsék elő azt, hogy a nemzeti hírügynökség átalakulási folyamata ezekkel a döntésekkel lezáródjon. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem