DR. BALSAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Ahhoz képest, hogy az általános vitát megelőző miniszteri expozé több évtizedre szóló változás igényét jelentette be ennek az egész törvénycsomagnak a tárgyalása kapcsán, ahhoz képest, hogy igen heves ellenzéseket, illetőleg egyetértéseket váltott ki az általános vita, kicsit meglepő, hogy Sepsey Tamás képviselőtársammal együtt 42 módosítást beadván ehhez a javaslathoz, lényegében más módosítás a részletes vitát gerjesztően nem nagyon érkezett.
(10.20)
Ahhoz képest, hogy nagyon sokan nagyon sok kifogásolnivalót találtak ebben és az ehhez kapcsolódó törvényekben, kicsit különösnek tartom, hogy mi, akik egyébként nem tartjuk elfogadhatónak alapvető koncepcionális véleményeltéréseink miatt a javaslat egészét és a javasolt törvényeket, mégis igyekszünk a magunk szerény lehetőségeivel hozzátenni.
Azt is meg kell mondanom, hogy a bizottság vitájában igen sok javaslatunk támogatásra talált mind az előterjesztő, mind pedig a bizottság többsége részéről. Többek között mindjárt az 1. szám alatt jelzett ilyen, de nem is kívánok ezekkel foglalkozni. Mindazokat a támogatásokat megköszönjük, amelyeket Sepsey Tamás képviselőtársammal együtt e téren kaptunk. De azért engedjék meg, hogy egy kicsit rezignáltam megjegyezzem: természetesen pontosan a fontosabbnak tartott módosító javaslatokat nem támogatta az előterjesztő, mindazokat, amelyek a koncepciót vagy legalábbis annak lényeges és általunk kifogásolt részét illetik.
Rátérve az 1-10. számú indítványok tekintetében a szóban is elmondandó indokainkra, úgy gondoljuk, hogy nem alaptalanul kérjük a módosító javaslatok között azon változtatás támogatását a tisztelt képviselőtársaimtól, amelyek indokolatlannak minősítik a törvényben a bíró elé jelzőként odaillesztett "hivatásos" szót. Úgy gondoljuk, nincs elegendő indoka az előterjesztőnek ahhoz, hogy az egyébként semmi mással össze nem keverhető bírói tisztséget sem ezen, sem más törvények tekintetében külön hivatásos bíróként minősítse, hiszen nincsen más bíró. A bíróság ítélkezésében részt vevő másik funkciót ülnök látja el, és még csak nyelvtanilag és semmilyen szempontból össze nem keverhető két különböző, de egyforma jogosítványokkal rendelkező tagjáról van szó a tanácsban eljáró bíróságnak. Semmilyen indokát nem látjuk a "hivatásos bíró" kifejezés fenntartásának. Sajnáljuk, hogy a bizottságban ez a módosításunk nem kapott többséget és kellő támogatást.
Ennek ellenére arra kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy ezt a - nem is egy ilyen alkotmányerejű törvénybe való - jelzőt... - a bírósággal kapcsolatos, egyébként nagyon elterjedt és mindenki által ismert szóhasználat és fogalom jelentéstartalma alapján külön kiemelten: hivatásos bírónak nevezzük el. Úgyhogy erre vonatkoznak a módosító javaslataink 4., 9. és 10. szám alatt előterjesztett részei. A vitának ebben a szakaszában mást külön indokolni nem kívánok. Természetesen még egyszer mondom: fontosnak tartjuk azt, hogy a többség a mi javaslatunkat, ami a törvény preambulumát illetően egy hiányt kíván betölteni és odailleszteni, támogatásra alkalmasnak találta.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem