DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai napon már sok szó esett a Fidesz-Magyar Polgári Párt csütörtöki rendezvényéről. Engedjék meg, hogy ezekhez fűzzek néhány gondolatot.
Először is szeretném azzal kezdeni, hogy egy emlékképet idéz fel a Fidesz-Polgári Párt csütörtöki nyilatkozata, azt az emlékképet, amelyet még közösen azonos oldalon éltünk át együtt. 1990 őszén egy szocialista képviselő interpellációja nyomán az akkori külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az akkori kormány hitelesebben képviseli a nemzeti érdekeket és értékeket, mint az akkori ellenzék. Ez kétségtelenül nagyon vitatható kijelentés volt - több mint vitatható, kirekesztő jellegű kijelentés volt. Akkor az ellenzék egésze a Fidesszel együtt kivonult, és egy nagyon határozott, közös sajtótájékoztatón adta tudtára Orbán Viktor és Tölgyessy Péter, hogy mennyire elfogadhatatlan ez a kirekesztő retorika.
(16.20)
Sajnos, múlt csütörtökön egy, az akkorit messze meghaladó mértékű, sokkal durvább kijelentéssorozat hangzott el, amely idegenszerűnek nevezett politikai erőket és kormányt, nem nemzetinek mondta ezt a kormányt, azt mondta, hogy már csak közjogi értelemben tekinthető magyarnak. Ezzel a Fidesz-Magyar Polgári Párt szónoka alapvetően nem a kormányt, hanem ezt a népet sértette meg, és azokat a polgári értékeket, amelyeket magáénak vall, mert a polgári értékek a teljes jogegyenlőség vállalásán alapulnak. A nemzet tagja mindenki, aki vállalja és vallja, hogy a nemzet tagja. Senki nem kap felhatalmazást arra, hogy másokat abból kitagadjon, másokat abból kiszorítson vagy kirekesszen.
Bizony, nagyon sajnáljuk, hogy amikor Orbán Viktor ezt a beszédét elmondta, nem idézte fel azt a hét évvel ezelőtti fiatal és tehetséges politikust, aki keményen és határozott lépett fel az ilyen kirekesztő törekvések ellen. Sajnáljuk, hogy ez nem történt meg. (Taps a kormánypártok soraiból.)
A magunk részéről megértjük azt, hogy a Fidesz és Orbán Viktor szeretné magára irányítani a figyelmet. Ez egy teljesen természetes törekvés minden politikai erő, minden politikus részéről, de felelősségteljesen kell megválasztani az eszközöket. Nem szélsőséges retorikával kell magára irányítani ezt a figyelmet, hanem megalapozott javaslatokkal, megalapozott programmal. Ebből bizony nagyon keveset hallhattunk ezen a csütörtöki zeneakadémiai esten. Ha jól vettük ki, akkor az egyetlen igaz üzenete ennek a Zeneakadémián elhangzott beszédnek az volt, hogy ezt az országot a következő egy évre hibernálni kell: álljon le minden, ne történjen semmi egészen addig, amíg a Fidesz reményei szerint nem kap lehetőséget kormányra kerülésre!
Nem tudom, tisztelt képviselőtársaim, kell-e elemeznem azt, hogy mi történne akkor, ha a magyar kormány olyan felelőtlen lenne, hogy megfogadná ezt az - idézőjelben vett - jó tanácsot. Éppen most, amikor két-három nagyon nehéz esztendő után a magyar gazdaság növekedésnek indult, amikor a magyar export dinamikusan bővül, amikor az ipari termelékenység növekedik, amikor végre valahára - ha csak kicsit is, de - a reáljövedelmek is növekedésnek indultak, vajon milyen cél mozgathatja a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnökét, hogy mindezt le akarja állítani? Mi nagyon nem tudjuk elfogadni ezt, és azt hiszem, helyes is, hogy a kormánypártok részéről nem fogadjuk meg ezt a tanácsot.
Mint ahogy azt sem fogadhatjuk el, amelyet nagyon sokat hallunk Fidesz-politikusok részéről - nemcsak az elnök, mások részéről is -, hogy az ország ugyanott tart, mint 1994-ben. Önök, kedves barátaim, egy érzéki csalódás áldozatai. Önök egy páternosztert látnak két fülkével, amely ugyanazon a szinten van, csak az egyik felfelé megy, a másik pedig lefelé. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) 1994-ben ez a gazdaság lefelé ment, mert annak a növekedésnek a belső kereslet mesterséges bővítése, az eladósodás, az egyensúlyhiány volt az alapja. A mai fejlődésnek az alapja azonban az exportnövekedés, a hatékonyságnövekedés, a hosszú távú stabilitás és fenntartható növekedés. Tehát nagy a különbség a kettő között!
Azt szeretném kérni a Fidesz-Magyar Polgári Párttól és annak elnökétől, hogy felelősségteljesen foglaljon állást ezekben a kérdésekben, és ne szélsőséges retorikával, hanem megalapozott, konstruktív javaslatokkal próbálja magára irányítani a figyelmet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), úgy, ahogyan azt 150 évvel ezelőtt az Ellenzéki Nyilatkozat akkori megalkotói tették.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem